SARAJEVO

Vanredna sjednica Senata: Prijedlog zakona o visokom obrazovanju je nasilje nad Univerzitetom u Sarajevu

Piše: F. M.

27.7.2017

Senat Univerziteta u Sarajevu danas je organizovao vanrednu sjednicu, a jedina tačka dnevnog reda bila je Prijedlog zakona o visokom obrazovanju koji će se pred zastupnicima naći na Skupštini u ponedjeljak, 31. jula.

Kako je kazao rektor Rifat Škrijelj ovim zakonom pokušavaju se fakulteti ukinuti, te pokušati politički utjecati na akademsku zajednicu.

- Univerzitetska zajednica u cjelosti je bila isključena od donošenja Zakona o visokom obrazovanju. Nije prošao u formu nacrta niti javnu rasprava, i nameću nam ga. Svi naši zahtjevi manje bitni su prihvaćeni, a amandmani nisu. Ako se ovaj Prijedlog zakona usvoji, Upravni odbor može smijeniti rektora i dekana, a može i Senat, što je ustvari kontradiktorno. Zakon se donosi u sezoni godišnjih odmora kada akademska zajednica ne radi. Ovakav Prijedlog zakona je nasilje nad Univerzitetom u Sarajevu - kazao je Škrijelj.

Naglasio je kako se neće znati ni kolika bi plata bila zagarantovana uposlenicima.

- Kaznene odredbe su najveće u Evropi, bilo koja administrativna greška rektora je pet hiljada maraka, a Univerzitetu 15 hiljada KM kazne. Ukoliko se usvoji zakon, tražit ćemo smjenu ministra Kazazovića - rekao je Škrijelj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.