SARAJEVO

SKANDAL | Građevinske mašine izašle na historijske iskopine u Butmiru kod Sarajeva

( M. Kadrić). Lokalitet neolitskog nalazišta u Butmiru: Čeka se reakcija Komisije

Piše: E. Trako

27.7.2017

Na neolitsko nalazište u Butmiru kod Sarajeva ovih su dana izašle građevinske mašine i počele s kopanjem, odnosno gradnjom ceste, a radi pripreme za gradnju novih zgrada i poslovnih prostora, saznaje „Dnevni avaz“.


„Zaštićeno“ nalazište

Ono što je početkom maja najavio Hamdija Efendić, direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, rođak ksenofobičnog Semira Efendića, SDA načelnika Općine Novi Grad, da će se na ovom „zaštićenom“ arheološkom nalazištu u Butmiru graditi poslovni objekti, dva mjeseca poslije počelo se obistinjavati.

Skandalozno je i to da se, prema svemu sudeći, nije sačekala čak ni naručena studija za koju su, inače, dobro upućeni tvrdili da će se raditi pro forme. Reporteri našeg lista posjetili su ovaj lokalitet, gdje smo se na licu mjesta uvjerili da je gradnja počela!



Hamdija Efendić: U maju najavio gradnju

Bageri prokopavaju polje, kamioni odvoze materijal i postavlja se tamponski sloj. Fotografije koje smo zabilježili proslijedili smo i Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika s pitanjem jesu li oni upoznati s početkom građevinskih radova te izvode li se radovi u skladu sa zakonom.

Osim što su nam objasnili šta je u nadležnosti ove komisije, aludirajući da su za izdavanje odobrenja za radove na nacionalnim spomenicima i u zonama zaštite nacionalnih spomenika nadležna entitetska ministarstva te da sve intervencije moraju biti u skladu s mjerama zaštite koje su propisane odlukom Komisije, kazali ću da će tek utvrditi o čemu se radi.

Ugrožen spomenik

- Stručnjaci u Sekretarijatu Komisije poduzet će aktivnosti u cilju monitoringa ovog lokaliteta, odnosno da na licu mjesta i pomoću prostornih koordinata utvrde da li se radovi izvode u zoni zaštite. Ukoliko se utvrdi da je nacionalni spomenik ugrožen nezakonitom gradnjom ili nestručnom intervencijom, Komisija će, u okviru svojih nadležnosti, obavijestiti nadležne inspekcijske organe - kazali su iz Komisije.

Načelnik općine Ilidža Senaid Memić u maju je kazao da oni traže od Komisije da njihovi stručnjaci odrede dijelove na kojima se smije graditi.

Lokalitet privlači pažnju svjetskih stručnjaka

Arheološko nalazište Butmir datira iz razdoblja mlađeg neolitika, a njegovo otkriće bilo je povod za organiziranje Svjetskog kongresa arheologa i antropologa upravo u Sarajevu 1894. godine. Austrougarske vlasti započele su 1893. gradnju zgrade Poljoprivredne škole u Butmiru u Sarajevskom polju i tako otkrile arheološku građu, koja je privukla pažnju i svjetskih arheologa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.