SARAJEVO

Policija u akciji protiv nelegalne prodaje: Kao paravan za prodaju duhana i alkohola koriste kokice i igračke

Iz piljare u Ustaničkoj ulici oduzet duhan

Piše: F. MUSTAFIĆ

29.7.2017

Ne radim nigdje. Na birou sam. Moram djecu školovati. Pišite kazne. Neću više... Samo su neki od izgovora kojima se brane nelegalni prodavači kada ih inspektori i policija zateknu na ulici. Ekipa „Avaza“ provela je jedan dan zajedno s tržišnim i sanitarnim inspektorima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) i ekipom Jedinice za podršku MUP-a KS. Obišli smo sva, kako to inspektori i policajci vole reći, „žarišta“ nelegalne prodaje.

Improvizirane tezge

Prva adresa bio je terminal na Ilidži, mjesto gdje su mnogi na improviziranim tezgama prodavali raznu vrstu robe. Ranijim akcijama inspektori su uspjeli s ovog mjesta ukloniti nelegalne prodavače, no nakon nekog vremena se opet pojave s robom na pločnicima. 

U Ferhadiji inspektori kontrolirali prodavača kišobrana

U Ustaničkoj ulici na Ilidži zatekli smo muškarca koji je prodavao povrće, a na policama su stajale kese s duhanom i kutije cigareta. Dozvolu za rad nije imao, pa mu je roba oduzeta. Naredna destinacija bilo je Vilsonovo šetalište. Dok smo se vozili, inspektorica Arina Bejdić-Kršo kaže da uvijek iste osobe zatiču u nelegalnoj prodaji.

- Napišemo im kaznu koja se kreće od 300 do 2.000 KM. Oduzmemo robu i upozorimo ih da ćemo opet isto učiniti ako ih zateknemo. Međutim, stalno imamo posla s istim građanima. Prodaja voća, povrća, kokica ili igračaka mnogima služi kao paravan za prodaju visokoakcizne robe, kao što su duhan, alkohol... - kaže Bejdić-Kršo.

Na Ferhadiji smo zatekli čovjeka koji je prodavao kišobrane. Policajci kažu da ga prvi put vide, pa su ga ovaj put samo upozorili. On je odmah pokupio robu i otišao. Dok smo išli ovom ulicom, nekoliko uličnih prodavača bježalo je ispred policije i inspektora ostavljajući robu. Neki se čak služe i trikovima pa čaršafom prekriju stolove i kažu da ne rade, već da idu kući.

Dozvola za rad

Jednu sugrađanku, koja je s maloljetnim sinom prodavala kukuruze, inspektori su kaznili jer nije imala dozvolu za rad, a prodajno mjesto nije zadovoljavalo osnovne sanitarno-higijenske uvjete. 

Dio oduzete robe

- Manje ih je. Naše akcije urodile su plodom. Mnogi su nas poslušali i odustali od ulične prodaje. Ipak, ovi koji su ostali, dobro su organizirani. Čim nas vide da idemo, odmah drugima jave da pobjegnu - priča nam jedan od policajaca koji je svakodnevno s kolegama i inspektorima na terenu.

Hrana mora biti zapakovana

Kako nam je kazala inspektorica Bejdić-Kršo, hrana koja se prodaje mora biti zdravstveno ispravna.

- Mora biti ispravno zapakovana i ne smije se prodavati otpakovana i u rinfuzi. Hrana mora imati deklaraciju, odnosno rok upotrebe, porijeklo... Namirnice koje to nemaju, na licu mjesta oduzimamo i licu koje ga prodaje pišemo prekršajni nalog - kazala je ona.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.