SARAJEVO

Obilježena godišnjica pogibije heroja na Golom brdu

Avaz.ba

28.7.2017

U sklopu obilježavanja 25. godišnjice formiranja Četvrte viteške motorizovane brigade, zvaničnici, preživjeli saborci, porodice šehida, na čelu s komandantom Četvrte viteške brigade, generalom Fikretom Prevljakom, obišli su danas i položili cvijeće na mjesto stradanja Emira Bogunića - Čarlija, sestara Samire i Mevlide Elčić i Džemaila Bulbula na Golom Brdu.

Prisutnima se obratila i Adisa Bogunić, kćerka Emira Bogunića - Čarlija, koja je u vrijeme njegove pogibije bila djevojčica.

- Ostale smo bez njega, ali ne i same. Uz nas su uvijek bili i danas su njegovi drugovi i saborci koji su tu za nas, i koji sve ove godine čuvaju uspomenu na mog rahmetli oca i ostale šehide i poginule borce - kazala je Adisa.

O detaljima akcije na Golom brdu i pogibiji Emira Bogunića-Čarlija, sestara Samire i Mevlide Elčić i Džemaila Bulbula govorio je i ratni komandant Četvrte viteške motorizovane brigade Fikret Prevljak.

- Uz sjećanje na naše heroje, teško je ne spomenuti dvije sestre Elčić, Mevlidu i Samiru, njihovo herojstvo i put. Taj dan smo se rastali ovdje u podnožju, Mevlida je otišla u boj, a Samiru sam ostavio jer nisam dao da idu obje sestre. Ali Samira se nekako iskrala kroz šumu i otišla za svojom sestrom.Mevlida je poginula sa Čarlijem ovdje gdje sada stoji spomen-obilježje, a Samira je poginula pola sata poslije nedaleko odavde - kazao je Prevljak.

Dodao je da je ponosan na okupljanje saboraca jer ne daju da se zaborave ovi heroji.

- Njih četvero imaju ogromne zasluge koje ne smiju nikad biti zaboravljene - naveo je Prevljak.

Potom su brojne delegacije položile cvijeće na mezarje Emira Bogunića Čarlija i Ejuba Sarajkića Eke, ispred Doma kulture u Hrasnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.