SARAJEVO

Zakon o visokom obrazovanju KS-a povući s dnevnog reda Skupštine KS

30.7.2017

Damir Mašić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH Sarajevo na danas održanoj pres konferenciji potvrdio je da prijedlog Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo treba povući s dnevnog reda sutrašnje sjednice Skupštine KS-a.

- Predloženi zakon nastavlja intenciju Vlade KS-a da uništi autonomiju Univerziteta i akademske slobode. Ovaj tekst zakona je drugačijeg sadržaja u odnosu na Nacrt i kao takav nije prošao javnu raspravu. Ne može se popraviti i želimo utjecati na Vladu KS-a da povuče ovakav tekst zakona i da se obavi široka rasprava, kaže Mašić, naglašavajući da Zakon o visokom obrazovanju KS-a ne treba da odgovara nekoj političkoj stranci, već svojoj svrsi.

Prema njegovim riječima, direktna činjenica da se radi o direktnom urušavanju autonomije Univerziteta je ta da se Upravnom odboru daje mogućnost da može smijeniti rektora, dekane, direktore na Univerzitetu.

Pojašnjava da u izboru rektora pravo glasa ima otprilike oko 30/ 40 osoba, a s ovim prijedlogom se daje mogućnost da Upravni odbor sa samo šest glasova, pošto ukupno broji 11 članova, smijeni rektora.

Sa Mašićem se složio i zastupnik u Skupštini KS-a Slaviša Šućur, koji predlaže da se naprave dva zakona, jedan za visoko obrazovanje, a drugi za Univerzitet, piše Oslobođenje.

To bi, kaže, omogućilo da Univerzitet ima nezavisnost u svom djelovanju.

- Posebnim zakonom o Univerzitetu, čiji je osnivač Kanton Sarajevo, trebalo bi urediti odnose između Kantona i Univerziteta na primjeren način koji bi odgovorio da Univerzitet mora imati nezavisnost, tvrdi Šućur.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.