SARAJEVO

Prvi međunarodni Fiat-Fićo fest: Iz Evrope stiglo 68 vlasnika

Piše: N. HADŽIŠEHIĆ

30.7.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Prvi međunarodni Fiat-Fićo fest održan je jučer na Baščaršijskom trgu. Na 62. rođendan ovog legendarnog automobila okupilo se 68 vlasnika. Oni su od svojih vozila napravili pravu izložbu i senzaciju za turiste, ali i građane Sarajeva, a podijeljena je i rođendanska torta.

Posebnu zanimljivost predstavljao je najstariji Fićo, koji potječe još iz 1957. godine. Posjetiocima su, također, posebno zanimljivi bili nekadašnji „milicijski" auti.

Posebne emocije

Organizator i predsjednik Udruženja „Fićo klub" Fadil Ćerimagić kazao je da je sretan što su okupili toliko ljubitelja ovog automobila iz brojnih evropskih zemalja.

- Nekad sam bio prvak u utrkama s Fićom i posebne me emocije vežu uz ovaj automobil. Nadam se da će ovo druženje postati tradicija - kazao je Ćerimagić.

Jedan od učesnika je i Anes Tica, koji je stigao iz Austrije, a posjeduje automobil iz 1981. godine.

- Ljubav prema Fići naslijedio sam od djeda, koji me vozio u jednom primjerku još kao dijete. I u Austriji je svima zanimljiv moj Fićo i često se dešavalo da me neko zaustavi da bi se slikao s njim - rekao je Tica.

Mnogo ulagao

Vlasnik najskupljeg Fiće, koji košta skoro 100.000 eura, jeste Grga Dulabić, koji je stigao iz Njemačke. Kaže da Fiću pamti kao jedini automobil koji su svi vozili, od običnih građana do policije i službi hitne pomoći.

- Moj automobil košta toliko jer sam mnogo ulagao. Prezadovoljan sam kako me sluša, a slušam i ja njega. U Minhenu sam predsjednik jednog Fićo kluba i sretan sam što se mogu družiti s istomišljenicima - ističe Dulabić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.