SARAJEVO

Skupština KS: Usvojen Zakon o proglašenju Zaštićenog pejzaža "Bentbaša"

Avaz.ba

31.7.2017

Skupština Kantona Sarajevo danas je na sjednici usvojila Zakon o proglašenju Zaštićenog pejzaža "Bentbaša", kao i Zakon o osnivanju Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, kao nosilac izrade ovog Zakona je dobilo saglasnost od Općinskog vijeća Stari Grad za uspostavu zaštite ovog pejzaža, a što je bila obaveza u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode.

Resorni ministar Čedomir Lukić je kazao da će preuzimanjem ovog područja biti osigurano kontinuirano prisustvo nadzornika prirode na terenu, osmatranje svih dešavanja u zaštićenom području, spriječiti aktivnosti koje nisu u skladu sa ovim propisom.

Zakonom se želi također usmjeriti buduća gradnja na ovom području te zaustaviti nelegalna gradnja, pogotovo prema koritu rijeke Miljacke.

Ukupni obuhvat Zaštićenog pejzaža iznosi 160,9 ha, a podijeljen je u dvije zone i to: Prvu zonu – Nukleus (najvrednije područje) u površini od 16,9 ha i Drugu zonu – Pufer kao zaštitni pojas Nukleusa, u površini od 144 ha.

Područje Bentbaše odlikuje se visokim stepenom bioloških, geomorfoloških i hidroloških raznolikosti, te kulturno-historijskih vrijednosti. Zbog visokog stepena endemičnosti i reliktnosti vrsta, područje predstavlja jedno od najbogatijih na prostoru bosanskohercegovačkih Dinarida te ga karakteriše značajna geomorfološka raznovrsnost, koju čine dolina Miljacke, pećina Toplik i pećina ispod Šehove korije, stijene i plato Jekovca sa pećinom, Babin zub i strme padine tipično kraškog terena ispod Bijele tabije, Orlovo krilo, dio ušća i doline Mošćanice i dr.

Također, prostor obiluje hidrološkom raznolikošću poput vodotoka Miljacke i Mošćanice, vrela Abu Hajat kod Šehove korije i dr. Evidentirane su i kulturno – historijske vrijednosti kao što su Kozija ćuprija i Šehova Korija.

Sa zaštićenim područjem Bentbaše, Kanton Sarajevo će imati ukupno pet ovakvih pejzaža, sa područjima Trebevića, Bijambara, Vrela Bosne i Skakavca a kojim upravlja Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja, što predstavlja ispunjenje obaveza u procesima evropskih integracija u ovoj oblasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.