SARAJEVO

Protesti gluhonijemih zaposlenika: Radnici i dalje štrajkuju

Piše: F. MUSTAFIĆ

19.8.2017

Radnici Društva za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (DESS) i jučer su proveli cijeli dan ispred zaključanih vrata firme u Privrednom gradu “Skenderija”, jer plaću nisu primili od marta. Dok su čekali da im se direktor Midhat Kurahović konačno obrati, na kućne adrese stizali su im otkazi.

Teret državi

- Strašno je šta proživljamo. Čuli smo da je direktor kazao kako nam je ranije dijelio po 50 i 100 maraka, jer nismo imali plaću. To je tačno, ali on je zaboravio da nas je nagovorio da uzmemo taj novac i da se radi samo o pozajmnici, koju mu moramo vratiti. Sada nam šalje otkaze. Želimo da znamo šta će biti s nama – rekla nam je zaposlenica Mirela Bijelić, koja već četiri dana, zajedno sa još 12 kolega, štrajkuje.


Među nezadovoljnim radnicima jučer je bila i Jadranka Sidro, sekretar Udruženja gluhih KS, koja nam je kazala kako će 13 radnika zbog ovoga opet pasti na teret države.

S druge strane, direktor Midhat Kurahović kazao nam je da su radnici ranije pristali na sporazumni raskid ugovora o radu zbog ekonomsko-tehnoloških i finansijskih razloga.


- Kada sam 2015. godine preuzeo firmu, izmirio sam sve naslijeđene dugove. Tada su bila zaposlena svega tri slijepa radnika. Učinio sam sve da ova firma opstane, sve sam ih zaposlio. Više puta sam ulagao svoj novac, zaduživao se kako bih uplatio sve obaveze. Imali smo mnogo posla, ali smo, zbog probijanja rokova, gubili klijente. Posljednji posao, koji smo imali s Gerontološkim centrom, propao je zato što oni nisu željeli raditi – rekao je Kurahović.

Pomoć Fonda

Istaknuo je i kako je firma do februara, zahvaljujući nesebičnoj pomoći Fonda, funkcionirala bez ikakvih problema, a da su radnici do tada hvalili njegov rad i bili vrlo zadovoljni.


Dobit će plaću i po

Kako je Kurahović istaknuo, bez obzira na sve probleme, potrudit će se da im što prije osigura bar plaću i po.

- Radnici su došli na posao i da nisu htjeli da rade. Bio sam prinuđen poslati ih na godišnji odmor dok se situacija bar malo ne promijeni. No, oni ne žele da rade. Meni ne preostaje ništa drugo nego da im vratim dokumentaciju i pokušam uplatiti bilo šta – dodao je Kurahović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.