SARAJEVO

Ilidžansko izletište jedna od poželjnijih bh. destinacija: Vrelo Bosne bilježi rekorde, ove godine bilo 161.114 posjetilaca

Piše: A. TABAK

22.8.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Ako je suditi prema broju posjeta, koji premašuje 150.000, Vrelo Bosne, po kojem smo prepoznatljivi u svijetu, jedno je od najposjećenijih izletišta u našoj zemlji. Zbog ljepote prirode, izvorišta vode, jedinstvene vožnje fijakerom, zelenila, za ovu oazu mira čuli su mnogi i van naše zemlje, regiona... 

Očistiti jezera

Tome svakodnevno svjedoče različiti jezici koji se mogu čuti prilikom obilaska ovog ilidžanskog bisera podno Igmana, koje je najposjećenije u vrijeme velikih vrućina, jer se svi žele odmarati u tišini u hladu platana... Osim Velike aleje, o kojoj se itekako treba povesti računa, na prstima jedne ruke mogu se nabrojati sitne zamjerke posjetilaca ovog kompleksa. Uglavnom im smeta što voda nije čistija te što se lišće ne kupi češće u malim jezerima.

U šetnji izletištem zatekli smo bračni par Bojić Nerminu i Hasana. Kažu da su ovdje česti gosti jer im je ovo mjesto idealno za odmor i opuštanje.

- Ovdje je fantastično. Vidi se da se bolje održava nego ranije. Više je klupa za sjedenje, korpi za smeće... A i sadržaja za djecu je više nego ranije - kazali su Bojići.

Da lijepu sliku ovog izletišta kvari mutna voda, koja je na pojedinim dijelovima prekrivena lišćem, mišljenja je Stana Ilić iz Modriče, koja je posjetu našem gradu iskoristila za obilazak atraktivnog izletišta.


Više sadržaja

- Treba se pročistiti voda jer je zaista mutna i prljava. S obzirom na to da se naplaćuje ulaz, ponuda bi trebala biti puno bolja. Trebalo bi postaviti više klackalica i tobogana za djecu, kao i jednu česmu, gdje bi se gosti mogli osvježiti i napiti vode - rekla je Ilić.

Direktor Kantonalne ustanove za prirodna i zaštićena područja KS Osman Delić kazao nam je da je Vrelo Bosne do sada posjetilo 161.114 osoba, ne uključujući lokalno stanovništvo niti djecu koja ne plaćaju ulaz, što je rekord.

- U odnosu na proteklu godinu, broj turista je veći za 20.000. Dosta je posjetilaca iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, dok je najveći dio iz arapskih zemalja - kazao je Delić.

Novi sadržaji

Delić je rekao da se zamućenost vode javlja zbog slabog vodostaja, kao i zbog čamca koji se koristi za čišćenje vode.

- Svako drugi dan spuštamo čamac u vodu da bismo očistili mulj i lišće. Problem nastaje jer naglo opada vodostaj, nema protoka i lišće koje upadne u vodu brzo se nataloži - pojasnio je Delić.

Kada su u pitanju novi sadržaji, istaknuo je da je toku postavljanje 13 garnitura stolova i stolica u kućicama.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.