SARAJEVO

Momci s motornim pilama spremni za 5. šumarijadu

Vrijedna ekipa spremna za takmičenje

Piše: A. TABAK

25.8.2017

Učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, zajedno s radnicima „Sarajevošuma“, jučer su u radionici za praktičnu nastavu vježbali rezanje stabala motornim pilama. Kako je kazao direktor ove škole Muamer Muratović, riječ je o posljednjim pripremama pred takmičenje na 5. šumarijadi, koja će biti održana danas i sutra na Kupresu. 


Promjene lanca

- Već treći dan traju pripreme naših učenika u sjekačkim disciplinama, koje podrazumijevaju obaranje stabla, kombinirani i precizni rez, kresanje grana i promjenu lanca. Sve su to stvari koje šumarski radnici moraju znati raditi. Na ovaj način učenici se pripremaju za tržište rada i sutra, kada završe školovanje, trebali bi biti korisni u svojim firmama - kazao je Muratović.  

S obzirom na to da Šumarijada traje dva dana, Muratović ističe da će biti zastupljene i sportske discipline, gdje će se takmičiti radnici, kao i direktori svih šumarstava, osoblje Šumarskog fakulteta...

- Osim toga, bit će organizirana i predavanja za učesnike Šumarijade. Mi ćemo nastupiti s tri naša takmičara u sjekačkim disciplinama, dok u sportskom dijelu nećemo nastupati, jer nemamo dovoljno sredstava - istakao je Muratović.


Vježbanje preciznog reza drveta

Ž4 = Usavršavali vještine

Kenan Selimović, učenik trećeg razreda, jedan je od učesnika Šumarijade, koji je, također, usavršavao vještine.

- Drago mi je što ću se takmičiti. Volim učiti o rezanju stabala, zbog toga idem i u šumarsku sekciju. Planiram se baviti ovim poslom nakon škole. Smatram da nije težak i da je bitna samo volja - rekao je Selimović.


Selimović: Bitna je volja

Posebna preciznost 

Profesor Dario Pintarić nadgledao je jučer vježbu svojih učenika i, kako nam je kazao, veoma je zadovoljan njihovom brzinom usvajanja vještina.

- S nama vježbaju i radnici „Sarajevošuma“. Đaci su veoma motivirani, trude se. Vrsta rezanja koju vježbaju razlikuje se od one u šumi i ovo zahtijeva posebnu preciznost - rekao je Pintarić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.