SARAJEVO

Rimske delicije oduševile građane

Najposjećenija bila „rimska pijaca“

Piše: A. TABAK

27.8.2017

Festival antičke rimske kulture pod nazivom „Antički dani Ilidža 2017“ održan je jučer u Velikom parku na Ilidži. Ovogodišnju manifestaciju, koja je okupila brojne građane, organiziralo je arheološko udruženje „Panteon“, čiji su članovi priredili niz zabavno-edukativnih sadržaja.

Edukativne radionice

Kako nam je kazao Mahir Hrnjić, predsjednik Udruženja „Panteon“, festival se organizira već drugi put i to je prilika da građani posjete „rimsku pijacu“, probaju rimske delikatese i poslušaju predavanja o antičkom naslijeđu Ilidže, pa time i BiH.

- Želja nam je da kroz pripremljene sadržaje ukažemo Sarajlijama, a naročito djeci, na značaj kulturnog naslijeđa Ilidže. Zbog toga smo pripremili i brojne edukativne i zabavne radionice, među kojima su i radionica mozaika i keramike. Također, imali smo i niz predavanja. Posjetioci su imali priliku i maskirati se u rimskog stanovnika, vojnika, te probati rimsku hranu – kazao je Hrnjić.

Takmičarske igre

Prema njegovim riječima, posebno je bila interesantna zanatska radionica s kazandžijom Omarom Krasnićem, koji je mlade podučavao o umjetničkoj obradi metala, a dosta pažnje privukle su i takmičarske igre.

- Uz pomoć uposlenika ilidžanske općine, Zemaljskog muzeja te učenika i nastavnika Četvrte gimnazije, Festival polako prerasta u tradicionalnu manifestaciju, što nam je i cilj – rekao je Hrnjić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.