SARAJEVO

Midhat Osmanbegović, direktor Službe za zapošljavanje KS: Priliku za posao odbijaju frizeri, prodavači i oni koji rade nacrno

Osmanbegović: Aktivne politike zapošljavanja

Piše: A. NALO

31.8.2017

Bez posla u KS trenutno je 66.729 građana. Da bi se smanjila lista nezaposlenih, Služba za zapošljavanje KS težište aktivnosti usmjerila je na aktivne politike zapošljavanja. Kazao je to za „Avaz“ direktor Midhat Osmanbegović i dodao da imaju nekoliko programa za poticanje zapošljavanja.  

Mašinski tehničari



- Među najznačajnijim su sufinansiranje zapošljavanja pripravnika, osoba osposobljenih za rad na prevenciji maloljetničke delinkvencije i/ili za rad s djecom s posebnim potrebama, kao i sufinansiranje zapošljavanja asistenata na fakultetima. Na listi su i finansiranje i sufinansiranje zapošljavanja osoba s invaliditetom, program obuke nezaposlenih za samozapošljavanje, obuka IT programera... - rekao je Osmanbegović.



S druge strane, direktor ističe da postoje i fakultetske te diplome srednje škole s kojima i nije toliko teško naći posao. Tako su, kaže, na tržištu rada najtraženiji diplomirani ekonomisti i pravnici, profesori razredne nastave, medicinska sestra - tehničar, ekonomski i mašinski tehničari, prodavači, vozači, automehaničari i frizeri.


- U KS deficitarna zanimanja su dizajner enterijera, doktor medicine - specijalisti svih oblasti, diplomirani defektolog, diplomirani ekolog, diplomirani androlog, diplomirani geolog i diplomirani fizičar - kazao je Osmanbegović.


Ima, međutim, i onih koji odbijaju ponuđene prilike za posao. Najčešće su to frizeri i prodavači. Ali oni nisu jedini.

Ponuda poslodavca

- Bilo je situacija da građani ne prihvate ponudu poslodavca jer se od njih traži da rade deset sati dnevno šest dana u sedmici. Imamo i onih koji ne žele posao jer rade nacrno, što je višestruki problem za državu s kojim se Služba ne može boriti bez pomoći inspekcija, oštrijih zakona za prekršitelje... - istakao je Osmanbegović. 


Individualni planovi zapošljavanja 


- U okviru svakodnevnih aktivnosti istovremeno realiziramo reformske zadatke u okviru institucionalnog jačanja Službe da bismo stvorili preduvjete za uspješnu realizaciju aktivnih mjera. Posebnu pažnju posvećujemo savjetodavnom procesu i radu s nezaposlenima, profiliranju nezaposlenih u skladu s individualnim potrebama, izradi individualnih planova zapošljavanja i njihovoj povezanosti s programima aktivnih mjera zapošljavanja - pojasnio je Osmanbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.