SARAJEVO

Vlada KS za rješavanja stambenog pitanja mladih izdvojila 300.000 KM

Fena

31.8.2017

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Odluku o subvencioniranju rješavanja stambenog pitanja mladih kojom se propisuju sredstva, uvjeti, kriteriji bodovanja, postupak donošenja zahtjeva i utvrđivanja rang liste za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih, kao i ugovor o kupoprodaji stana ili kuće i postupak dodjele sredstava.

Za ovu godinu će biti izdvojena sredstva u iznosu 300.000 KM, dok će kandidati sa rang liste isplatiti iznos od 10.000 KM.

Ovom odlukom definiran je postupak podnošenja zahtjeva i utvrđivanja rang liste za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih. Na osnovu raspisanog javnog poziva, kandidati koji ispunjavaju uvjete navedene u pozivu, mogu se prijaviti za subvencioniranje.

Kako je u Odluci navedeno, između ostalog, kandidati ne mogu biti stariji od 35 godina, moraju najmanje tri godine živjeti na području Kantona Sarajevo i drugo.

Kriteriji za određivanje broja bodova i utvrđivanja reda prvenstva kandidata su: starosna dob, stepen stručne spreme, broj članova porodičnog domaćinstva, pripadanje deficitarnim kadrovima, priznati naučni rad, kulturni nastupi i izložbe, članovi porodice šehida, poginulog ili nestalog borca, stepen invalidnosti...

Komisija koju formira Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS će na osnovu kriterija navedenih u Odluci, izvršiti bodovanje kandidata i formirati nacrt rang liste koju nakon provjere žalbi utvrđuje resorni ministar, te ona postaje konačna, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.