SARAJEVO

Čajdžinica “Džirlo” privlači turiste: Kada se vratio iz svijeta, Husein ispunio očevu želju

Husein Džirlo s gostima

Piše: N. HADŽIŠEHIĆ

3.9.2017

Čajdžinica “Džirlo” u starom dijelu grada po svemu je autentična i privlači turiste, ali i Sarajlije. Na vratima ih s osmijehom dočekuje vlasnik Husein Džirlo, koji nam je ispričao kako je došao na ovu ideju.

Čajdžinica je, naime, bila želja Džirlovog oca, koji je imao stolarsku radnju, a osim Huseina, imao je još jednog sina. U amanet im je ostavio poslovne prostore i rekao da jedan nastavi stolarski zanat, a da drugi otvori čajdžinicu.

Huseinov brat blizanac postao je stolar, a Husein se na ovaj korak nije odlučio odmah nego je više od 40 godina putovao svijetom, živio u raznim zemljama i upoznavao mnoge kulture. Kada se vratio u Sarajevo da posjeti majku, sjetio se očeve želje i riječi: “U takvim lokalima se okuplja fin svijet, sklapaju se poslovi i vode se razgovori uz čaj”, i odlučio je da pokuša.

- Zaljubio sam se u ovaj posao. Volim komunikaciju s ljudima, a kako govorim četiri jezika, s većinom mogu razgovarati. Najviše me i posjećuju stranci. Zanimljivo im je što se ovdje mogu naći 73 bezalkoholna napitka, a to nema nigdje u Evropi - kaže Džirlo.

Anesa Jusufbegović-Redžepagić, koja živi u Luksemburgu, dolazila je i ranije, ali je ove godine iskoristila priliku da dovede i muža, koji je iz Crne Gore.

- Zadovoljstvo mi je svaki put doći u čajdžinicu, jer je originalna. Vlasnik je svjetski čovjek, a u isto vrijeme i naš. Želim da moj muž osjeti pravi duh Bosne i Sarajeva i mislim da će to baš ovdje moći - kazala je Jusufbegović-Redžepagić.

Jedan od posjetilaca je i Ismail Kilidžarslan (Kilicarslan) iz Turske, koji ističe da je to njegovo omiljeno mjesto u Sarajevu.

- Zbog Huseina i njegove supruge Dijane, najradije dolazim ovdje, jer su neobični ljudi i uvijek me dočekaju kao brata. Malo je mjesto, ali je atmosfera prelijepa - rekao je Kilidžarslan.

Najbolji lokal za 2014/2015. godinu

Svojom harizmom, gostoljubivošću i pristupom, ali i ugodnim ambijentom, Husein je privukao mnoge goste, koji izdvajaju čajdžinicu kao jednu od top-destinacija u Sarajevu koje treba posjetiti. O tome svjedoči i to da je web-portal TripAdvisor proglasio čajdžinicu “Džirlo” najboljim lokalom za 2014/2015. godinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.