SARAJEVO

Ministar Mulabdić za Avaz.ba: Novi Zakon o unutrašnjim poslovima donosi finansijsku samostalnost Upravi policije

Detalj sa sastanka ( MUP KS)

D. K.

6.9.2017

Ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić i policijski komesar Mevludin Halilović danas su u prostorijama MUP-a KS održali radno-konsultativni sastanak s predstavnicima OHR-a, Ureda specijalnog predstavnika EU, te delegacijom MUP-a USK, predvođenom ministrom Anelom Ramićem. Tema sastanka bila je implementacija Zakona o unutrašnjim poslovima, s posebnim osvrtom na budžetsko osamostaljenje Uprave policije.

Naime, Zakonom o unutrašnjim poslovima KS iz 2016., utvrđena je finansijska samostalnost Uprave policije, kao jedna od mjera kojom se osigurava nezavisnost u radu policijskog komesara i Uprave policije.

S obzirom da je Uprava policije završila sve aktivnosti vezane za budžetsko osamostaljenje, sastanak je prije svega iskorišten za prezentiranje i razmjenu iskustava stečenih tokom procesa implementacije Zakona u svim njegovim aspektima, a posebno u dijelu koji se odnosi na budžetski status Uprave policile, pripremu i izvršenje budžeta i raspodjelu materijalnih i nematerijalnih sredstava – diobeni bilans.

Kako je za Avaz.ba pojasnio ministar Mulabdić, Kanton Sarajevo prvi je u FBiH donio novi Zakon o unutrašnjim poslovima, koji je na snagu stupio u januaru prošle godine.

- Tim zakonom je, između ostalog, akcent bio na budžetskoj samostalnosti Uprave policije, koja će imati svoj budžetski razdjel, a budžetom raspolaže policijski komesar - kazao nam je Mulabdić, dodajući da su pomoć na izradi Zakona pružili predstavnici međunarodnih organizacija - OHR, Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD u BiH.

Kako je rečeno tokom sastanka, završna faza implementacije ovih odredbi Zakona bilo je donošenje Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji MUP-a KS i formiranje službi potrebnih za funkcioniranje Uprave policije, kao samostalnog budžetskog korisnika, unutar budžetskog razdjela Ministarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.