SARAJEVO

Nova sistematizacija radnih mjesta pravi haos u firmi: Radnici na minimalcu, strahuju od otkaza, tužit će Upravu i Hubijara

Radnici ZOI '84: Najniži koeficijenti na plaćama

Autor:N. MANJURA

9.9.2017

Radnici ZOI '84 pokrenut će tužbu protiv Uprave preduzeća i direktora Midhata Hubijara jer im je isplatio plaće s najnižim koeficijentom koji je utvrđen novom sistematizacijom, a da pri tome nije promijenio njihove ugovore o radu. Kako je kazao predsjednik Sindikata Rašid Selimović, to je nezakonito provođenje volje.

Platna lista

- Uradili su sistematizaciju kojom su nam plaće dovedene na minimalac, ni 400 KM ne dobijemo za mjesec rada. Uredno su nam plaće smanjene, a nismo dobili nove ugovore. Svoju platnu listu mjesecima nisam vidio - rekao je Selimović.  

Radnike je dodatno uplašilo i to što su jučer ujutro sekretar ZOI-ja Vesna Tošić i pravnik Rijad Agić bili u Kantonalnoj inspekciji rada, gdje su se, kako saznajemo, raspitivali kako da daju što više posla radnicima da nemaju kad da se bune.

- Hubijar je poslao svoje poslušnike da im kažu šta mogu uraditi da se mi ne bismo žalili na posljednju sistematizaciju. Nismo je ni svarili, spremaju novu, kojom će, definitivno, ugasiti Službu za unutrašnju zaštitu i dovesti privatnu agenciju prema naredbi direktorovog mentora iz Općine Novi Grad - kazao je Selimović.  

Gubitak posla

Dodao je i da su radnici Službe već u strahu od gubitka posla ili preraspodjele na druga mjesta, za koja nisu obučeni. Kaže i da su se u više navrata obraćali resornom ministru Muharemu Šabiću, ali da nije imao sluha za njihove probleme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.