SARAJEVO

Konaković o problemu vodosnabdijevanja: Naredno ljeto bez redukcija ili bez premijera

E. MASLO

21.9.2017

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković održao je konferenciju za novinare u vezi s aktuelnom situacijom u ovom kantonu i problema u vodosnabdijevanju. 

- U toku je sjednica Vlade KS, a ja sam izašao nakratko da odgovorim na sva vaša pitanja. Bombardovani smo raznim saopćenjima, političkim pamfletima.. Bilo je logično i evidentno da će se desiti smjena Nadzornog odbora, logično je i da se desi smjena ove uprave - rekao je premijer KS. 

On je istakao da će nova tri čovjeka u Nadzornom odboru KJKP ViK podnijeti aktivnosti za razriješenje menadžmenta. 

- Ovi ljudi u Nadzornom odboru su prijedlog mojih saradnika i mene. Jedan od njih je stručnjak iz Tuzle, blage veze nemam da li je ikad bio član političke partije. Drugi je iz Porezne uprave, jedan hrabri mladi pravnik. Treći momak dolazi iz realnog sektora, zove se Damir Saračević, koji je moj povremeni saradnik. Nemaju veze sa politikama niti sa mnom, ali svojim znanjem su izabrani od nas koji smo preuzeli teret odgovornosti za cijelu priču u vezi preduzeća -  kazao je Konaković.




Drugo lice

Procedura za smjenu direktora ViK-a Nezira Hodžića bit će pokrenuta za jednu ili dvije sedmice jer se mora dati razuman razlog za dostavljanje stava na razloge smjene, kako ne bi došlo do upravnih postupaka, kazao je on.

Premijer KS rekao je da je Vlada KS imala posjetu slovenačke delegacije koji kontroliraju 60 posto vodosnabdijevanja u Sloveniji. Dodao je da i njih planira uključiti u rješenje.

- Očekujte drugo lice "Vodovoda" i druge ljude, mnogo više ekipa na terenu. Po cijenu da kršimo zakon, isključivat ćemo ljude koji kradu vodu. Žao mi je što nismo do sada, da smo mogli, povukli bi ovakve poteze - kazao je Konaković.

On je rekao i da je Vlada KS više puta informirala javnost o radu Antikorupcionog tima kojeg je vlada organizirala.

Odmah će biti promijenjena i sistematizacija radnih mjesta, te će biti izvršena i premještanja radnika. Ukoliko bude viška radnika, doći do otpuštanja, ali Konaković vjeruje da do toga neće doći s obzirom na to da planiraju pojačati rad na terenu.

- Puno njih će morati na teren, puno njih na telefonske linije, puno njih na komunikaciju i informiranje o stanju na kvaru. Sve su to segmenti zbog kojih kažem da će "Vodovod" dobiti drugo lice. Bit će tumbanje unutar "Vodovoda" navrat-nanos cjelokupnog sistema - izjavio je Konaković.

On je rekao da stavlja političku karijeru na kocku.

- Od sada ja preuzimam odgovornost za sve što se dešava u ViK-u - rekao je premijer KS.

Konaković je istakao da će stabilizaciju u vodosnabdijevanju dobiti "Božjom voljom".

- Kiša će padati sedam dana i to će popraviti stanje, da ne bude, mi smo došli i sad je tako. Bit će minimalne redukcije narednih dana - kazao je Konaković, dodajući da očekuje da definitivan kraj redukcija bude narednog ljeta.

Na pitanje hoće li zbog svega doći do korekcija cijena vode, odgovorio je negativno.

- To bi dovelo do uništenja preduzeća - kazao je premijer KS.

Loše gazdovanje

Dodao je da se stabilizacija, odnosno smanjenje gubitka vode sa 75 na 60 posto očekuje u periodu od šest do devet mjeseci.

- Nećemo moći namiriti novac zbog štete koja je nastala zbog lošeg gazdovanja preduzećem 20 dugih godina. Naredno ljeto bit će bez redukcija ili bez premijera KS - rekao je Konaković.

On je istakao da postoje zakoni koji sve reguliraju.

- Onda se pojavi neki sindikat koji mene krivično prijavi za plaćanje odštete bez kamata. Podnijeli su krivičnu prijavu protiv mene. U mom mandatu nisu, niti će se povećavati plate nama, a opet će se povećavati u obrazovanju. Ja zarađujem 2.700 KM, izađem oko 3.000 sa doprinosima. Nikada nismo rekli da su nam male plate - rekao je premijer Kantona Sarajevo.

Kredit će vraćati lopovi koji kradu vodu

Konaković je rekao kako će od kredita EBRD-a biti uloženo 10 miliona eura, od kojih će pet biti uloženo u izmjenu elektroenergetskog segmenta napajanja vodom jer su neke pumpe stare i 60 godina, a drugih pet miliona KM će biti uloženo u rekonstrukciju vodovodne mreže.

- Vlada KS  izdvojila je četiri miliona KM, te ako treba i 50 miliona KM ali za adekvatno prezentiran problem, a ne kao što je to do sada radio ViK. Mi ne znamo gdje se najviše gubi vode, a gdje manje, kako bismo znali prioritete u vršenju popravki. Kredit će biti operativan kada prođe parlamentarnu proceduru na federalnom nivou, a kredit će vraćati lopovi koji kradu vodu - kazao je premijer, odgovarajući na novinarska pitanja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.