SARAJEVO

Prodavači izlažu samo domaće proizvode: Građani na komad kupu jaja, meso, sir...

Tržnica Markale uvijek je puna kupaca

Piše: I. BANDIĆ

23.9.2017

Zbog povoljnih cijena i kvaliteta domaćih proizvoda, Gradska tržnica Markale nezaobilazno je mjesto za mnoge Sarajlije. Uz štandove često se mogu vidjeti gurmani koji mjerkaju suho meso i mliječne proizvode, ali su penzioneri najredovniji kupci.  


 Jeftine akcije

Prodavači koji svakodnevno dočekuju brojne kupce, zadovoljni su prodajom, a kako nam kažu, na njihovim stolovima izloženi su najkvalitetniji domaći proizvodi u gradu.

Ramiz Lemeš prodaje mlijeko, sir i kajmak, koje napravi sa svojom porodicom.

- Iako smo snizili cijene proizvoda, mnogi kupci ipak nemaju vremena da poslije posla posjete Tržnicu. Danas narod može birati pa se mnogi odlučuju da, umjesto pravog domaćeg proizvoda, u nekom od tržnih centara kupe manja i jeftinija akcijska pakiranja - ističe Lemeš.

Niska kupovna moć naših sugrađana doprinijela je tome da mnogi kupuju samo za jedan obrok, a kako su nam kazali prodavači, rijetkost je i da neko kupi cijelu školjku jaja. Zbog toga se u Tržnici mogu kupiti jaja na komad, a cijena jednog je 20 ili 30 feninga.

- Našim stalnim mušterijama najvažniji je kvalitet domaćih proizvoda. Jaja dobavljamo s farme iz Tarčina - kratko je kazala prodavačica Fata Velić, koja se već 17 godina bavi prodajom.


Velić: Najvažniji je kvalitet

Stalni kupci

Najbolje i najkvalitetnije suho meso u Tržnici prodaje Adin Adilović iz Visokog. Kaže da su cijene suhomesnatih proizvoda iste kao i prethodnih godina.

- Naše meso je idealno za pripremu graha i ostalih variva. Uglavnom nam navraćaju stalni kupci, koji su navikli na naše proizvode – rekao nam je Adilović.

Adilović: Najbolje meso

Turisti oduševljeni domaćim delicijama 



David Fan sa prodavačem u Tržnici

Nakon posljednje obnove fasade, Gradska tržnica zasjala je u novom ruhu, što je, kako tvrde prodavači, razlog i za sve češće posjete stranih turista.

- Došao sam sa prijateljima iz Malezije. Primijetio sam da ima dosta različitih i kvalitetnih proizvoda, a što je najvažnije, sve je domaće. Probao sam suho meso i veoma mi se svidjelo. Odlučili smo kupiti neke od delicija, kojih nema u našim zemljama - rekao je David Fan, turista iz Malezije.


Cijene:


  • 4 KM mladi sir  

  •  6 KM pavlaka, kajmak  

  • 10-12 KM dimljeni sir  

  •  12-16 KM travnički sir  

  •  16-18 KM slagani kajmak 

  •  10 KM šareno meso

  •  15 KM sudžukice

  •  20-22 KM suho meso

  •  25 KM jareća stelja

  •  do 30 KM goveđa pečenica

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.