SARAJEVO

Još nisu riješeni imovinskopravni odnosi: Prolongirana gradnja kružnog toka na Šipu

U naselju Šip svakodnevne su gužve kod pumpe ''Gazprom''

Piše: F. Sa.

23.9.2017

Iako je gradnja kružnog toka na Šipu na području općine Centar više puta najavljivana za idući mjesec, ovaj rok bit će prolongiran za drugu polovinu 2018. godine, kazali su nam iz “Cesta Federacije BiH”, koje su nadležne za realizaciju ovog projekta.  


Građevinska dozvola

Do odgode je, kako kažu, došlo zbog toga što glavni projekt još nije završen, a nisu riješeni ni imovinskopravni odnosi na ovoj dionici. 

- Općina Centar izdala je urbanističku saglasnost za gradnju kružnog toka i u toku su pripreme za eksproprijaciju zemljišta. Nakon toga slijede dobivanje građevinske dozvole i početak radova. No, uvjet za to su riješeni imovinskopravni odnosi, koji nisu završeni – ističu iz ove kompanije.

Problem im pravi i to što nije zatvorena finansijska konstrukcija za ove radove, koji će biti obimni. Pored gradnje kružnog toka, morat će se, naime, izmještati i dio Alipašine ulice u dužini od 600 metara, što iziskuje dosta novca.


Brže raditi


S druge strane, načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić kaže da će oni osigurati 3 miliona maraka, koliko je potrebno za radove i eksproprijaciju zemljišta.

- Sve ono što “Ceste” ne budu mogle riješiti, mi ćemo im pomoći i pružiti podršku. No, i oni se trebaju uozbiljiti i svoje projekte brže raditi i realizirati – rekao je Ajnadžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.