SARAJEVO

Učenici iz Italije posjetili Sarajevo

Piše: N. H.

29.9.2017

Učenici gimnazije "Melchiorre Gioia" iz Piacenze u Italiji, zajedno sa svojim profesoricama Donate Horak i Valerie Caponetti posjetili su Sarajevo. Njih su ugostili đaci sarajevske Prve gimnazije.  

Tokom boravka u našem gradu imali su priliku da obiđu kulturno-historijske znamenitosti i muzeje, a najveći utisak na njih je ostavio Muzej ratnog djetinjstva i Tunel spasa koji su im predočili život u opkoljenom Sarajevu.

Učenici Prve gimnazije također su u martu boravili sedam dana u Italiji, u pratnji profesorice francuskog i italijanskog jezika Amele Beća i profesorice engleskog jezika Jesenke Jessice Jusko. 

Neki od ciljeva ovog projekta su usavršavanje jezika, osamostaljivanje učenika, upoznavanje novih kultura i običaja...


Italijanski ambasador u BiH Nicola Minasi danas je priredio prijem za sve učenike i profesore. 

On je podržao projekat pod nazivom "Naše bogatstvo se bazira na kulturološkim razlikama". 

Bio je oduševljen posjetom i pozvao je i naredne godine drugu grupu učenika da dođu. 

Istakao je da će također vrlo rado nastaviti saradnju sa Prvom gimnazijom, koja je do sada bila na vrlo visokom nivou.  

Jedna od učenica koja je učestvovala u ovoj razmjeni je Naida Eljazović. Ona je kazala da ovo druženje mnogo znači za obje strane.

- Sretni smo što smo imali priliku da ugostimo naše nove prijatelje, onako kao što su i oni nas ugostili. Mislim da je jako vrijedno to što ćemo na ovaj način naučiti mnogo više italijanski. Italija je prelijepa i nadam se da ću imati priliku da ponovo odem tamo – kazala je Eljazović.


Eljazović: Druženje mnogo znači

Iz Italije je stigao Gioele Magagnoli koji je također izrazio veliko zadovoljstvo što je imao priliku da dođe u naš grad i upozna nove prijatelje. 

- Porodice u kojima smo smješteni su pokazale veliko gostoprimstvo. Prelijepo su nas dočekali. Ovaj susret sa Sarajevom zasigurno neće biti i posljednji, jer se planiram ponovo vratiti – rekao je Gioele Magagnoli.


Magagnoli: Ponovo ću se vratiti

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.