SARAJEVO

Nakon što je usvojen izvještaj o radu ZZO KS | Rađo: Treba ponovo razmisliti o ukidanju zdravstvenih ustanova

Sa sjednice: Uvesti jaču kontrolu potrošnje 360 miliona KM

Piše: A. TABAK - F. SABLJICA

3.10.2017

Zastupnici u Skupštini KS jednoglasno su jučer usvojili tri zakona koja je predložilo Ministarstvo pravde i uprave, na čijem je čelu ministar Mario Nenadić (SBB). Tako će novim odredbama Zakona o proglašavanju žalosti u KS ubuduće taj dan proglašavati premijer, u dogovoru s predsjedavajućim Skupštine. Kada je u pitanju novi Zakon o pružanju besplatne pravne pomoći, od sada će tu vrstu pomoći moći ostvarivati i žrtve seksualnog nasilja tokom rata. 

Prava manjina

Nenadić je istaknuo da je bilo neophodno prošiti kategoriju osoba koje imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć. Treći izmijenjeni zakon bolje je regulirao zaštitu prava nacionalnih manjina.

Zastupnici su jučer, također, usvojili i informaciju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade o poslovanju ustanova iz oblasti predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja za 2016. godinu. Iznesen je zanimljiv podatak da je u obrazovanju potrošeno 243.195.780 KM.

Zastupnica Naše stranke Sabina Čudić ministru je poručila da se ne hvali izvještajem o poslovanju, jer se iz budžeta u predškolsko obrazovanje ulaže samo četiri posto.

Žustra rasprava najviše se vodila o izvještaju o radu i finansijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS za prošlu godinu. Sporno je bilo nepostojanje Nadzornog odbora (NO), koji je, prema mišljenju zastupnika, potreban jer se radi o instituciji koja godišnje troši 360 miliona KM.

Šef Kluba zastupnika SBB-a Dževad Rađo kazao je da premijer i Vlada trebaju razmisliti u kojem se pravcu treba ići kada su u pitanju odluke u vezi s ukidanjem javnih zdravstvenih ustanova, a što je predviđeno i planovima Zavoda, na čijem je čelu Samir Turković iz SDA.

Govoreći generalno o zdravstvu, Rađo je kazao da treba ponovo proći kroz priču o reorganizaciji ove oblasti kojom je predviđeno ukidanje Zavoda za zdravstvenu zaštitu uposlenika MUP-a, Studentske poliklinike...

- Natjerani smo svim postupcima u posljednjih godinu da i mi, očigledno, moramo sjesti i ponovo sve to analizirati. Nakon analize, zauzet ćemo stav jer je očito da ovaj način rješavanja problema nije dobar i treba tražiti neka nova rješenja, a koja su to, vidjet ćemo nakon te analize - kazao je Rađo. 

Nenadić: Izmjene zakona

Vidljivi pomaci 

I Rasim Lakota iz SBB-a problematizirao je rad ZZO, odnosno nepostojanje NO, koji bi trebao kontrolirati trošenje novca građana. S druge strane, direktor i premijer kazali su da postojanje NO u ZZO nije predviđeno zakonom.

Edin Forto iz Naše stranke istaknuo je da su vidljivi pomaci u poslovanju ZZO, ali im zamjeraju loše provedenu informatizaciju.

Uz izrečene kritike, ali i pohvale za pomake generalno u oblasti zdravstva u KS i poslovanju ZZO, izvještaj je usvojen sa 19 glasova za. Sjednica je prekinuta oko 18 sati, a bit će nastavljena u ponedjeljak.

Sukob Konakovića i Srne-Bajramović  

Gotovo svaku, pa i jučerašnju sjednicu Skupštine obilježila je rasprava premijera Elmedina Konakovića i zastupnice SDP-a Segmedine Srne-Bajramović. Ovaj put radilo se o ZZO i njegovom poslovanju. Premijer je njeno izlaganje okarakterizirao kao tužno te je optužio da je govorila u interesu farmaceutskih lobija. Na to mu je Srna-Bajramović odgovorila da nije očekivala od njega ništa drugo te da je govornicu pretvorio u pozornicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.