SARAJEVO

Klub vijećnika SDP-a organizirao potpisivanje peticije: U parku Hastahana ne želimo zgrade sa šest spratova

Građani potpisivali peticiju ( N. Manjura)

N. M.

4.10.2017

Klub vijećnika SDP-a iz Općinskog vijeća (OV) Centar organizirao je danas potpisivanje peticije kojom žele spriječiti gradnju objekata u parku Hastahana u Sarajevu. Odlučili su se na to nakon što je OV usvojilo Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Gradski centar-Marindvor'' za lokalitet ovog parka.

Kako je kazao vijećnik Denis Challenger, oni su bili protiv te odluke, jer žele da sačuvaju malo zelenih površina koje se nalaze u samom centru Sarajeva.

- Želimo da se unaprijedi sadržaj za djecu i omladinu, i nikakva zgrada, tržni centar ne dolazi u obzir. Zadovoljni smo odzivom građana, potpisivanje peticije trajat će sve dokad nam dozvole vremenski uslovi, a očekujemo nekoliko hiljada potpisa. Nakon peticije, slijede javne rasprave i zborovi građana gdje očekujemo podršku – kazao je Challenger.

Inače, Iz Općine Centar ranije su saopćili da u parku neće biti izgrađena zgrada sa šest spratova, nego da je prostor nakon što je propao projekt izgradnje „Muzeja opsade Sarajeva“, dobio drugu namjenu.  

- U pitanju je isključivo pokretanje procedure za buduće uređenje lokaliteta, a u smjernicama za izradu plana, odnosno članu 4. Odluke, između ostalog se navodi da na predmetnom lokalitetu može biti izgrađen objekat koji će se sastojati od suterena, prizemlja i jednog sprata, a u kojem bi bili smješteni sadržaji nestambene namjene, odnosno galerije, knjižare, izložbeni prostori, edukativni sadržaji za djecu, multimedijalni sadržaji, poslovni, turistički i uslužni sadržaji. Maksimalna tlocrtna površina, u skladu sa smjernicama za izradu, može iznositi 3500 kvadratnih metara, a površina parcele iznosi 1,2 hektara. U smjernicama dakle stoji da se može graditi objekat, a nigdje nije utvrđeno da će on automatski biti i izgrađen – saopćeno je iz Općine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.