SARAJEVO

Predstavljeni rezultati rada UNSA za prethodnu godinu: Projekt zapošljavanja 200 asistenata upućen Vladi

Sa pres-konferencije ( A. Tabak)

A. T.

5.10.2017

Povodom početka akademske 2017/2018. godine, danas je u svečanoj sali Rektorata održana pres konferencija na kojoj su osim rektora Rifata Škrijelja, prisustvovali i prorektori Univerziteta u Sarajevu Aida Hodžić, Izet Rađo, Aleksandra Nikolić, Željko Šain, Zijad Mehić, Maida Čohodar i Mirza Ibrahimović.

Kako je istaknuo rektor Škrijelj, prema preliminarnim podacima o broju upisanih studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija i integriranog studija, popunjeno je oko 60 posto mjesta za upis.

Rektor navodi da je u ovoj godini evidentno smanjenje broja prijavljenih kandidata za upis na fakultete i akademije UNSA te da su mogući razlozi prelazak s osmogodišnjeg na devetogodišnje osnovno obrazovanje, demografski pad, migracije te konkurencije dijela privatnih fakulteta.

Tako je u ovoj godini od odobrenih 5.700 studenata upisano njih 3.000.

Tom prilikom rektor je predstavio i ostvarene rezultate rada u svojoj prvoj godini mandata.

Izbor šest prorektora i studenta prorektora, formiranje svih stručnih i savjetodavnih tijela Senata, kao i po prvi put formiranje Savjet aza nauku i umjetnost samo su neki od rezultata. Također smo zbog nedostatka mlađeg akademskog kadra izradili i Projekt zapošljavanja 200 asistenata, najlboljih studenata UNSA koji je upućen Vladi na razmatranje – rekao je Škrijelj.

Istaknuo je da je tokom dolaska na funkciju na Univerzitetu u funkciji bilo 54 računa te da je u cilju racionalizacije poslovanja taj broj sveden na šest.

Također, u prethodnom periodu obezbjeđen je i novi smještaj za Institut za historiju, osiguran novac u iznosu od 1.700.000 KM za završetak bazena na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja te je uvedeno i sedam novih studijskih programa.

U toku je i izrada Izvedbenog projekta za izgradnju i opremanje Biblioteke UNSA. A prioritetni projekti su izgradnja nove zgrade Ekonomskog fakulteta, objekta Muzičke akademije te uzgradnja kompleksa u koji bi bili smješteni Poljoprivredni i Farmaceutski fakultet i Institut za genetički inženjering i biotehnologiju – kazao je Škrijelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.