SARAJEVO

Borba protiv korupcije i nepotizma u obrazovanju: Smijenjeni direktori koji su naštimali posao kćerki i ženi!

Torlak: Posao dao supruzi | Pačariz: Zaposlio kćerku

Piše: A. NALO

13.10.2017

Vlada KS na jučerašnjoj sjednici naredila je Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade da odmah pokrene proceduru smjene direktora osnovnih škola „Porodice ef. Ramić“ i „Hasan Kikić“ Šemse Pačariza i Asima Torlaka. Oni su smijenjeni jer su, kako je utvrdio Tim Vlade KS za borbu protiv korupcije, štimali poslove kćerki i ženi. Pačariz je, naime, u školi u kojoj je direktor zaposlio kćerku za nastavnicu iako je bila 12- na listi uspješnih, a Torlak je u svojoj školi zaposlio suprugu!

Uloga odbora

Na ovaj potez Vlada se odlučila upravo po preporuci Tima za borbu protiv korupcije i zaprimljenim prijavama u kojima se ukazuje na koruptivna ponašanja direktora.  

- Resorno ministarstvo je zaduženo da provjeri i ulogu članova školskih odbora u ovim dvjema školama i utvrdi jesu li i u kojoj mjeri ovi odbori bili upoznati s cijelim slučajem. Zaduženo je i da, u saradnji s Timom za borbu protiv korupcije, sve informacije dostavi nadležnim pravosudnim institucijama na daljnje postupanje - kazali su iz Vlade KS.

Također, Vlada KS odbila je dati saglasnost Školskom odboru JU Osnovna škola „Isak Samokovlija” za imenovanje direktora ove škole, a po preporuci Tima za borbu protiv korupcije. Naime, nadležne institucije, postupajući po zahtjevu Tima, utvrdile su niz nepravilnosti u poslovanju ove škole, kao i u provođenju zakonske procedure za imenovanje direktora.

Poništen konkurs

- Ovom odboru je naloženo da donese odluku o poništenju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora ove škole, kao i odluku o raspisivanju novog javnog konkursa i provede proceduru izbora i imenovanja u skladu s važećim zakonskim i podzakonskim aktima - ističu iz Vlade.

Nema mjesta korupciji

Kako je saopćeno iz Vlade, premijer i ministri zabrinuti su zbog neregularnosti koje se dešavaju u oblasti obrazovanja koje je temelj društva. Stoga, ovakvim odlukama žele da iskažu opredijeljenost za borbu protiv svih neregularnosti, kao i da pošalju poruku da u ovoj, ali i svim drugim društvenim oblastima neće biti mjesta nepotizmu i korupciji.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.