SARAJEVO

Sarajevo se danas prisjeća jedne od najtragičnijih epizoda u svojoj historiji

D. KOVAČ

23.10.2017

Glavni grad Bosne i Hercegovine danas se prisjeća jedne od najtragičnijih epizoda u historiji svog postojanja. Na današnji dan, prije tačno 320 godina, u Sarajevu je izgorjelo sve što je moglo gorjeti.

Invazija na Bosnu

Austrijski vojskovođa i državnik, princ Eugen Savojski tog 23. oktobra 1697. godine sa svojim je vojnicima prvo opljačkao, a potom i do temelja spalio Sarajevo.

Savojski je 6. oktobra 1697. sa 6.500 ratnika (4.000 kopljanika, 2.500 pješaka s puškama), 12 malih topova i dva mužara krenuo iz Osijeka, prešao rijeku Savu kod Broda i započeo kratkotrajnu invaziju na Bosnu.

Za jedanaest dana stigao je do Sarajeva, osvojio ga, opljačkao i popalio, te se vratio u Osijek.

Prema dostupnim podacima, Bosnu je s njim napustilo i oko 40.000 katolika, koji su se naselili u opustošenoj Slavoniji nakon protjerivanja Turaka.

Poslije tog egzodusa, katolici su postali najmanja vjerska grupa u Bosni, dok na drugo mjesto, iza muslimana, dolaze pravoslavci.

Kamberović: Cijeli grad nestao je u plamenu

Izgorjele brojne džamije

Kako je u razgovoru za portal Avaz.ba kazao historičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Husnija Kamberović, posljedice tadašnje paljevine Sarajeva mogu se posmatrati s dva aspekta.

- S jedne strane, materijalni gubici bili su ogromni. Cijeli grad nestao je u plamenu. Tada je u Sarajevu bilo stotinjak džamija, od kojih su brojne izgorjele - navodi Kamberović.

Drugi aspekt je, navodi, povlačenje velikog dijela katoličkog stanovništva, ne samo iz Sarajeva, već i iz centralne Bosne, odnosno iz onih dijelova države kojim je Savojski prošao sa svojom vojskom.

Kamberović podsjeća kako je dvije godine nakon ovog tragičnog događaja, odnosno 1699., sjedište vlade Bosanskog ejaleta izmješteno u Travnik, da bi tek 1850. bilo ponovo vraćeno u Sarajevo.

- Pustošenje Savojskog imalo je udjela u odluci tadašnje osmanske centralne vlasti u Stambolu da se sjedište ejaleta iz Sarajeva prebaci u Travnik. Zanimljiva je činjenica da je Sarajevo krajem 17. stoljeća popalio general austrijske vojske, da bi se krajem 19. stoljeća ono oporavilo kada habsburška uprava poduzima značajnije investicione mjere na njegovoj obnovi - dodaje Kamberović.

Savojski: Smatran najvećim vojskovođom svog vremena

Biografija

Eugen Savojski rođen je 18. oktobra 1663. godine u Parizu.

Smatran je najvećim vojskovođom svog vremena, a porijeklo vuče iz sporedne porodične linije savojske dinastije.

Bila mu je namijenjena svećenička karijera, ali se, nakon što je odbijen u Francuskoj, pridružio vojsci Leopolda I, kralja Njemačke, Ugarske, Švicarske, Češke, te vladara drugih habsburških posjeda.

Čak ga je i Napoleon I smatrao jednim od sedam najvećih komandanata u historiji.

Preminuo je nakon duge i teške bolesti 21. aprila 1736. godine u Beču.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.