SARAJEVO

Na Ciglanama ne vjeruju u priču o modernizaciji kosog lifta

Održavanje košta 200.000 maraka

Piše: I. BANDIĆ

31.10.2017

Kako bi lakše stigli do pijace, supermarketa i grada, većina stanovnika naselja Ciglane koristi kosi lift, koji radi u tri smjene svakog dana od 7 do 22, a nedjeljom do 20 sati. O njegovim radu brine se pet zaposlenika preduzeća GRAS.  


Veliki interes

- Kosim liftom se godišnje, u prosjeku, preveze od 50.000 do 60.000 putnika, a dnevno između 150 i 200 putnika - poručuju iz GRAS-a, uz napomenu da, uz stanovnike Ciglana, ali i općine Centar, ovaj lift koriste i drugi građani. 

Zbog toga je ova lokalna zajednica početkom godine pokazala interes da, uz pomoć investitora, preuzme, a nakon toga i modernizira kosi lift. No, građani ne vjeruju mnogo u ta obećanja.

- Iako je poželjna, smatram da brza obnova i modernizacija lifta nije realna. Čula sam da već dugo godina nije obnovljen pa zato i nije baš u dobrom stanju – kaže studentica Sabina Haračić.

Prema njenim riječima, jednom je u liftu zbog kvara ostala zaglavljena njena prijateljica. Da je lift ponekad van funkcije, uočila je i Milica Gaćina, koja često boravi na Ciglanama.


Gaćina često koristi lift

Mjesečni kupon

- Za obnovu su potrebna veća sredstva, jer inače, da ima novca, sve bi se brže rješavalo - ističe Gaćina te dodaje kako podržava obnovu s obzirom na to da lift uglavnom koriste stariji sugrađani na putu do obližnje pijace.

Cijena karte za jednu vožnju iznosi 0,80 KM, a mjesečnog kupona je 26,60 maraka, a sve je to daleko od 200.000 KM, što je procijenjena suma za godišnje održavanje, koju preduzeće GRAS ne može samostalno osigurati.

Rješavanje imovinskih odnosa

Načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić naglašava da Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo trenutno rješava procedure u vezi s imovinskopravnih odnosa.

- Ukoliko se sva ta prethodna pitanja riješe u korist Općine, prema našem planu, obnovu kosog lifta implementirat ćemo naredne godine. Spremno je idejno rješenje, a ove sedmice održat će se i sastanak o glavnom projektu - naglašava Ajnadžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.