SARAJEVO

Sarajevska hagada u registru memorije svijeta UNESCO-a

Avaz.ba

30.10.2017

Sarajevska hagada upisana je u UNESCO-ov registar Memorije svijeta, posvećen pokretnoj kulturnoj baštini svijeta, odlučeno je na zasjedanju Generalne skupštine UNESCO-a koja od danas zasjeda u Parizu.

I rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke u načelu je prihvaćena za upis u Registar memorije svijeta, s tim da je potrebno izvršiti određenu doradu dokumentacija. Tada će i ovaj značajan biser bh. baštine i zvanično postati svjetski.

Hagada i rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove medrese prva su dva dobra u ovom registru Memorije svijeta iz Bosne i Hercegovine, a otvorena su vrata za nove nominacije iz segmenta pokretnih dobara, piše BHRT.

Registar Memorije svijeta uspostavljen je 1997. godine i do sada je upisano 348 stavki koje uključuju dokumente, rukopise, bibliotečku, muzejsku ili arhivsku građu i kolekcije.

Sarajevska hagada

Sarajevska Hagada izuzetan je primjer srednjovjekovne hebrejske dekorativne umjetnosti. Rukopis je napisan na pergamentu, s nizom vrhunskih ilustracija i spada među najpoznatije i najljepše hebrejske iluminirane rukopise iz srednjeg vijeka u svijetu. Sarajevska Hagada je nastala sredinom 14. vijeka, pretpostavlja se u sjevernom dijelu Španije. Godine 1894. kupio ju je Zemaljski muzej BiH od tadašnjeg vlasnika porodice Koen, a 2003. je proglašena pokretnim nacionalnim spomenikom BiH.

Kolekcija Gazi Husrev-begove biblioteke

Kolekcija rukopisa Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu sadrži 10.561 unikatni rukopis, koji su sastavni dio oko 20.000 većih i manjih djela iz islamskih nauka, orijentalnih jezika, lijepe književnosti, filozofije, logike, historije, medicine, veterinarstva, matematike, astronomije i drugih nauka.

Najstariji sačuvani rukopis iz te kolekcije datira iz 1105. godine. Mnogi rukopisi se odlikuju izvanrednom kaligrafijom i raznovrsnim ukrasima. Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke predstavlja pet posto preostalog ukupnog broja pisanih spomenika BiH iz osmanskog perioda, te se smatra najvrijednijom zbirkom, te vrste danas na Balkanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.