SARAJEVO

Skupština KS: Zastupnici o izmjenama i dopunama budžeta, najviše novca planirano za zdravstvo

A. T.

31.10.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

Foto: A. Kuburović

Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta KS za 2017. godinu tačka je dnevnog reda sjednice Skupštine KS, o kojoj trenutno raspravljaju zastupnici po hitnom postupku.

Smanjenje zaduženosti

Budžet Kantona Sarajevo za 2017. godinu iznosi 812.100.000 KM, dok se rebalansom predviđa povećanje za 37 miliona maraka.

Ministar finansija Jasmin Halebić istakao je da je evidentno povećanje tekućih prihoda te da je budžetom bilo predviđeno i zaduženje od 40 miliona KM koje neće biti potpuno.

Ističe da je za 400.000 KM povećan iznos za izvršavanje mjera pritvora. Bit će smanjena ukupna zaduženost KS za 48 miliona KM.

Premijer KS Elmedin Konaković kazao je da su odustali od obveznica kojima su planirali finansirati neke projekte.

- Želim da naglasim da je naše opredjeljenje da se ni marka ne utroši u nešto što nije kapitalno i da saniramo dio deficita. Kada je riječ o donošenju budžeta, Vlada je definirala prioritete. Više od sedam miliona KM smo izdvojili za nabavku opreme u zdravstvu, što je više nego ikad. Cilj nam je smanjiti liste čekanja - rekao je Konaković.

Projekti u obrazovanju

Kako je najavljeno, značajan dio sredstava bit će izdvojen za projekte u obrazovanju. U planu je da se rekonstruira Centar za edukaciju te vrtić "Lužani" na Ilidži, za šta će biti izdvojeno 800.000 KM.

Predviđen je završetak radova na izgradnji Akademije scenskih umjetnosti, za koju je izdvojeno dodatnih dva miliona KM, a bit će sufinansirane i započete škole na Šipu i Aneksu, kao i rekonstrukcija Treće osnovne škole.

Za sportske i kulturne projekte također je predviđeno povećanje prihoda. Vlada KS će za sanaciju Olimpijskog muzeja donirati 500.000 KM.

S obzirom na to da Sarajevo nema krematorij, planirano je otvaranje istog, a bit će riješeni i problemi u vezi troškova sahrana i dženaza za socijalne kategorije.

Kada je u pitanju komunalno preduzeće GRAS, sredstva će biti preusmjerena za penzionisanje radnika, kao i za nabavku novih tramvaja i vozila, a dio sredstava usmjerit će se i u nabavku opreme za parkirališta. Za potrebe zdravstva, bit će izdvojeno ukupno 7.800.000 KM za kapitalne projekte kao i unapređenje kvalitete zdravstvenih usluga.

Dio sredstava bit će usmjeren u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu za sufinansiranje nabavke aparata, odnosno linearnog akceleratora koji služi za dijagnosticiranje malignih oboljenja, dok će dio novca biti usmjeren u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" za nabavku CT aparata i gama kamere koja je stara više od 20 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.