SARAJEVO

Sarajevski apotekari ne bilježe povećanu prodaju preparata za vaške

S. Me.

31.10.2017

Pojava ušiju/vaški kod djece u školama i predškolskim ustanovama nije rijetka pojava, ali kada se to počne širiti, roditelji se alarmiraju kako bi svoju djecu zaštitili. 

Mediji su objavili da su se vaške pojavile kod djece školskog uzrasta u RS, a zabilježena je pojava i među školskom djecom u Sarajevu.

Tim povodom smo kontaktirali više apoteka u Sarajevu kako bi nam dali konkretnije informacije da li se građani interesuju za kupovinu preparata i da li je ta kupovina povećana u ovome periodu nego inače.

Iz JU "Apoteke Sarajevo" i apoteka "Pharmamed" rekli su nam da ta pojava ne treba da uznemirava građane, ako dođe do takvih slučajeva i da postoje učinkoviti preparati kojima se može djelovati. Roditeljima u tim slučajevima najčešće savjetuju šampone i sprejeve protiv vaški.


Potvrdili su nam da nema nikakvih promjena u povećanju potražnje za preparatima protiv vaški i da nije zabilježen nikakav porast u odnosu na prethodni period. 

Na osnovu ovih informacija, možemo da kažemo da ne treba praviti nepotrebnu uznemirenost među građanima, jer pojedini slučajevi su sasvim mogući, a za neku dodatnu paniku nema mjesta, jer te učestalosti još nigdje nisu zabilježene.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.