SARAJEVO

Vlada i Sindikat potpisali kolektivni ugovor: Danas prekid štrajka medicinara

A. T.

3.11.2017

Premijer KS Elmedin Konaković i predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Edo Selimić danas su zvanično potpisali kolektivni ugovor, kojim je visina satnice rada povećana na 2,60 KM, koeficijent minulog rada na 0,5 posto, te radna sedmica ostaje sa 37,5 sati. Na ovaj način ispunjeni su svi zahtjevi medicinara, te se nakon sastanka Glavnog odbora očekuje zvanična odluka o prekidu štrajka.

Potpisivanju ovog dokumenta prisustvovala je i resorna ministrica Zilha Ademaj, ali i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Samir Turković.

Predsjednik Sindikata Edo Selimić kazao je da je djelimično zadovoljan ugovorom i da bi puni pogodak bio da je visina satnice 2,75 KM, što je bio njihov prvi zahtjev.

Bili smo prekorektni. Što se tiče onog što smo potpisali, to je odlična osnova za dalji sindikalni rad, jer djelimično smo relaksirali socijalni status uposlenika u zdravstvu u KS, i da nije bilo političkih igara i jednog i drugog sindikata, pretpostavljam da smo mogli ići na tu satnicu od 2,75 KM. Ali, nismo mogli to učiniti iz razloga jer je dio zdravstvenog kolača morao ići na koeficijente doktora – rekao je Selimić.

Ministrica Ademaj izrazila je zadovoljstvo konačnim potpisivanjem kolektivnog ugovora koji je bio uvjet da se prekine štrajk.

- Mislim da ovo nikome nije odgovaralo, a posebno ne našim građanima kojima su bile određene usluge uskraćene, mada sam imala informacije iz svih zdravstvenih ustanova da su se uglavnom usluge svim građanima pružale, osim u pojedinim slučajevima gdje sam imala prigovore pacijenata - rekla je Ademaj.

Istakla je da cijeni zdravstvene radnike i da je mišljenja da im se treba poboljšati status ne samo u pogledu plaće nego i uvjeta njihovog rada.

- Ja sam za vrijeme svog mandata zaista učinila sve da se poboljšaju uvjeti rada, te će značajna sredstva biti izdvojena za nabavku nove opreme. Također, saglasni smo da se plaće povećavaju srazmjerno visini prihoda koja se ostvaruju iz obaveznog zdravstvenog osiguranja - naglasila je Ademaj, dodajući da medicinarima neće biti umanjena plaća zbog učestvovanja u štrajku koji je trajao skoro 22 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.