SARAJEVO

Građani negoduju zbog neuređenog sistema: Vozila su prljava, velike su gužve, a stajališta nesigurna

Građani žele vidjeti sigurnija stajališta

Piše: L. ŠABIĆ

12.11.2017

Građani, prema anketama koje su urađene, najviše koriste autobuse i trolejbuse, dok se tramvajima voze samo u nužnim situacijama. 

Kako su nam kazali oni s kojima smo razgovarali, javni gradski prijevoz je neizbježan, ali su uslugama veoma nezadovoljni.

Takvog mišljenja je i Fatima Ćatović, kojoj najviše smetaju gužve. Osim toga, smatra i kako su na tramvajskim i autobuskim stajalištima građani u opasnosti, jer nisu zagrađena, a nalaze se uz prometne saobraćajnice.


Trolejbusi i tramvaji


- Često koristim javni gradski prijevoz, najviše trolejbus, i nisam zadovoljna! Vozila su prljava i konstantne su gužve, dok su stajališta donekle prihvatljiva, ali mislim da treba poraditi i na tome - kazala je Fatima Ćatović. 

Ćatović: Konstantne gužve

Vahid Hasanović ističe da je izuzetno zadovoljan “Centrotransovim” autubusima.

- Smatram da su veoma uredni, a i osoblje je prilično ljubazno. Tramvaje najčešće izbjegavam, jer su prljavi - ističe Hasanović.

Hasanović: Ljubazno osoblje

Česta kašnjenja 

Sarajevo je dobro uvezano gradskim saobraćajem, ali da stajališta nisu najbolje zaštićena, smatra Ema Sarač, studentica.

- Studentica sam i često koristim gradski prijevoz, ali moram priznati da nisam zadovoljna, naročito tramvajima. Često se dešava da čekam i do 30 minuta, što je veoma dugo. Stajališta su nezaštićena i treba poraditi na tome - rekla je Sarač.

Sarač: Slaba zaštita

Kad su u pitanju stajališta u našem gradu, građani smatraju da mogu biti bolja te da se trebaju zagraditi. S obzirom na na situaciju u našoj državi, stanice su prihvatljive, kazao nam je penzioner Mileta Lučić.

- Autobusi su rijetki pa dugo čekam na stajalištima. GRAS ima nova vozila, ali su bez oznake, stoga sam morao pitati vozače gdje idu. Tramvaj ne koristim, ali smatram da su u veoma lošem stanju, kao i pojedina stajališta - rekao je Lučić.

Lučić: Vozila bez oznake

Skupe karte za studente  

- Karte za tramvaj i trolejbus koštaju 1,60 KM ili u vozilu 1,80, dok za autobus i minibus koštaju 1,60 KM, a nama, studentima, to je skupo. S obzirom na to da veoma često koristim gradski prijevoz, mogu reći da, generalno, nisam zadovoljna. Cijene za nas, studente, nisu prihvatljive, moraju se sniziti - kazala je Senada Šljivo.

Šljivo: Nisam zadovoljna

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.