SARAJEVO

Zbog čega sporo ide gradnja kružnog toka na Šipu: Ajnadžić proziva "Ceste FBiH"!

F. Fočo

Piše: F. SABLJICA

13.11.2017

Gradnja kružnog toka na Šipu s izmještanjem Alipašine ulice u dužini od 600 metara jedan je od strateških ciljeva Općine Centar. Gradnjom kružnog toka i Prve transverzale riješile bi se saobraćajne gužve prema Vogošći.

Dinamika radova

No, načelnik Nedžad Ajnadžić nije zadovaljan dinamikom radova "Cesta Federacije BiH", koji su implementatori projekta.

- Trebaju biti agilniji i odgovorniji kada je u pitanju gradnja kružnog toka na Šipu. Možda će se i naljutiti, ali to je moj stav. Mi smo platili 50.000 maraka za projektnu dokumentaciju kako bismo ubrzali radove, iako su to trebale platiti "Ceste". Ozbiljni smo da riješimo problem, a ne da samo pričamo, a ništa ne radimo - kazao je Ajnadžić.

On ističe da su na raspolaganju svim kapacitetima i da će Općina platiti gradnju kružnog toka.

- Mi smo izdali urbanističku dozvolu, pripremo završetak građevinske, osigurali smo dozvolu za geološko i arheološko istraživanje i to je u fazi završetka. Riješeni su skoro svi imovinski odnosi. Ostao je mali dio koji rješavamo preko komisije Vijeća ministara BiH, ali to neće biti prepreka da napravimo neko rješenje - kazao je Ajnadžić.

Glavni projekt

S druge strane, iz "Cesta FBiH" tvrde da je glavni projekt kružnog toka na Šipu još u fazi izrade.

- U toku su pripremne radnje za početak eksproprijacije, odnosno izrada elaborata. Tender za izbor izvođača radova bit će raspisan tek po dobivanju građevinske dozvole i osiguranju sredstava. O datumima još ne možemo govoriti - kazali su iz "Cesta FBiH".

3  

miliona maraka košta gradnja  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.