SARAJEVO

U Sarajevu počelo obilježavanje Dana borbe protiv dijabetesa

N. Ć.

14.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Foto: J. Alibegović

Savez dijabetičara KS je povodom 14. novembra, Dana borbe protiv dijabetesa organizirao prigodnu šetnju koja je trajala od 11 sati do 12, na relaciji od Katedrale Srca Isusova do BBI Centra, gdje će građanima biti mjeren nivo šećera i dijeljen edukativni materijal kako bi se građani educirali o tome kako sprijačiti dijabetes.

Djeca koja boluju od dijabetesa mjerit će nivo šećera u krvi svim zainteresiranim, uz nadzor medicinskih radnika, da pokažu da je to rutina.

Entitetski savezi organizirali su kampanju koja se zove "Odgovornost".

- Cilj je da skrenemo pažnju ka svim segmentima koji su vezani za dijabetes u našoj zemlji, prije svega da skrenemo pažnju pacijenata da budu odgovorni sami prema sebi i da uzimaju terapiju redovno i adekvatno – kazao je Midhat Mujić, dopredsjednik Saveza dijabetičara BiH.

Druga odgovornost je prema institucijama, da počnu poštivati akte i dokumente koji su doneseni, Rezoluciju o dijabetesu koja je usvojena u Parlamentu FBiH 2012 godine.

Mladi iz osnovnih škola koji su upriličili šetnju, smatraju da treba da se promijeni odnos prema dijabetičarima, i da budu svjesni da je to stanje, a ne bolest koje se uz adekvatnu terapiju može kontrolirati i omogućiti im da svakodnevno obavljaju aktivnosti koje su u skladu sa njihovim godinama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.