SARAJEVO

Art kuća je dom ljubitelja sevdaha

Postavka posvećena velikanima sevdaha

I. BANDIĆ

14.11.2017

Već skoro deset godina Art kuća sevdaha prepoznatljivo je mjesto na Baščaršiji gdje se sastaju, druže i uživaju ljubitelji sevdaha svih generacija. Iako se u Muzeju sevdaha, suvenirnici, ali i kafiću mogu pronaći brojni eksponati, zahvaljujući autentičnom ambijentu avlije u Velikim Dairama, sevdah i sevdalinka su, kao najvrednija nematerijalna bh. baština, u srcu grada dobili svoje mjesto.  


Uz muzej, na raspolaganju i suvenirnica

Edukativne radionice

Zajedno s turistima i umjetnicima, kaže Armis Mašić, predsjednik Skupštine Udruženja "Promokultura", i školarci su česti gosti. Nakon edukativnih radionica, đaci i drugi posjetioci kroz "večeri sevdaha" sevdalinku dožive na potpuno drugačiji način.

- Već deset godina uspješno realiziramo brojne projekte, promocije... Samostalno isplaćujemo uposlenike - naglašava Mašić te podsjeća da je Art kuća sevdaha samoodrživa te se ne finansira iz budžeta.

Prefiks "art", ističe Mašić, dodatna je obaveza. Iz dana u dan ustupanjem prostora bez naknade daje se prilika i mnogim mladim umjetnicima da predstave javnosti svoje talente. Upravo tu priliku ranije su dobili Nejra Brka, Edo Jahić, Naida Ćatić, Ibro Bublin, Božo Vrećo te mnogi drugi interpretatori sevdaha koji su tu prvi put zapjevali sevdalinke...

Veseli događaj

- Goste najviše privlači autentični ambijent. Uz informacije o životu 36 velikana sevdaha, učimo ih o tome da svaka sevdalinka kroz tekst nešto poručuje, bilo da se radi o lijepom, veselom ili tužnom događaju - ističe Mašić.


Mašić: Uspješan projekt


Druženja uz kafu 

Maricu Kučević i Tifu Begić zatekli smo dok su u bašti razgovarale uz podnevnu kafu. Naglašavaju da su zbog sevdalinke i mirnog ambijenta redovne gošće, a ovo mjesto, također, često preporučuju i prijateljima.

- Dobra kafa i dobar ambijent prva su mi asocijacija na ovo mjesto, koje često posjećujem i u društvu prijateljica iz drugih zemalja - ističe Kučević te dodaje da je ovdje ispijanje bosanske kafe puno zanimljivije.


Kučević i Begić: Redovne gošće

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.