SARAJEVO

Sivro: U ovoj godini očekujemo potpisivanje kolektivnog ugovora, protokola i sporazuma o visini osnovice

N. M.

20.11.2017

Vlada KS počela je pregovore sa timovima Kantonalnog odbora Sindikata samostalnog obrazovanja i odgoja FBiH u vezi zaključivanja kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo.  

Kako je kazao premijer KS Elmedin Konaković, zadovoljni su stepenom i ozbiljnošću socijalnog dijaloga.


- U narednih nekoliko dana trebali bi početi tekst koji će definirati prijedloge Sindikata i mi kao Vlada dat ćemo mišljenje. Ne očekujem tu probleme, zbog činjenice da smo opredijeljeni da poziciju odgajatelja i nastavnika znatno popravimo u odnosu na ranije. Korigovali smo osnovicu jednom ove godine, planiramo povećanje i posebnu poziciju za ljude koji rade u obrazovanju, jer je to najodgovornija oblast. Mislim da ćemo korigovati i koeficijent i osnovicu u narednoj godini – rekao je Konaković.

- Predsjednik Sindikata Saudin Sivro kazao je da je tekst kolektivnog ugovora već spreman.


- Treba pohvaliti nastojanje Vlade KS da se potpuno i decidno poštuje kolektivni ugovor uz oktobarsku plaću i to je po prvi put da je u potpunosti ispoštavano pravilo da se isplatilo 1 posto od prosječne federalne plate za topli obrok po danu i na tome smo zahvalni. Očekujemo nastavak socijalnog dijaloga i da će on u ovoj godini biti okončan potpisivanjem i kolektivnog ugovora i protokola i sporazuma o visini osnovice, ali i da ćemo u Novu godinu ući sa boljim statusom radnika predškolskog i osnovnog obrazovanja – zaključio je Sivro.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.