SARAJEVO

Direktorica ''Vodovoda i kanalizacije'' Azra Muzur potvrdila: Nema više redukcija!

U KS ima oko 20.000 bespravnih potrošača vode

F. SABLJICA

29.11.2017

Direktorica "Vodovoda i kanalizacije" (ViK) Azra Muzur potvrdila je jučer da su radnici ovog preduzeća potpuno ukinuli redukcije vode građanima KS. O tome na koji su način uspjeli osigurati vodu građanima, koji su godinama danju i noću imali suhe slavine, Muzur je govorila na pres-konferenciji, kojoj su prisustvovali i premijer Elmedin Konaković, ministar pravde i uprave Mario Nenadić, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amela Dautbegović... 


Bolja organizacija

Muzur je naglasila da su samo u posljednji mjesec otklonili 749 kvarova na mreži.  

- Stabilizirali smo vodosnabdijevanje i sada možemo dalje u realizaciju kredita EBRD-a. Preduzeće smo bolje organizirali. Uspostavit ćemo monitoring nad vodovodnim sistemom, znat ćemo tačno koliko nam vode ulazi u sistem, a koliko se gubi. Krenuli smo u borbu s dužnicima, u prvoj fazi planirano je 59 isključenja, a uskoro još 90 potrošača - istakla je Muzur, naglasivši da imaju oko 20.000 bespravnih potrošača.

Izvršni direktor ViK-a za ekonomske i pravne poslove Almir Pamuk rekao je da radnici sada imaju osnovne alate za rad, lopate, krampe, a planirana je i kupovina bagera i kamiona.

Konaković je dodao da radnici ViK-a napokon rade svoj posao.

Brže intervencije

- Kvarovi se redovno otklanjaju, intervencije na teren su brže, a dispečeri se javljaju na telefon. Naplata je porasla za 15 posto u odnosu na prošlu godinu. U oktobru je naplaćeno 4.300.000 KM, što je 600.000 maraka više u odnosu na isti mjesec lani - kazao je Konaković.

Povučene tužbe  

Ministar Nenadić istakao je da je novi sastav Uprave smanjio broj tužbi ViK-a prema građanima.

- Povučen je veliki broj tužbi. Od povučenih 76.000 tužbi ViK je povukao polovinu, što je uštedjelo milionske iznose - rekao je Nenadić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.