SARAJEVO

Hoće li ski-sezona početi na vrijeme?

Bjelašnica jučer: Pojavile se informacije da stubovi novog šestosjeda nisu simetrični (A. Čengić/Avaz.ba)

A. NALO

7.12.2017

Za devet dana, 16. decembra, zvanično bi trebala biti otvorena zimska sezona na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu. Radnici preduzeća ZOI '84 svakodnevno na terenu ušminkavaju i pripremaju staze, a u toku je i tehnički prijem novoizgrađenog šestosjeda, četverosjeda i sistema za vještačko osnježavanje, u što je uloženo 16 miliona KM. 


Izdavanje dozvole

Međutim, u javnosti se sve više špekulira da taj rok neće biti ispoštovan, berem ne kada je u pitanju puštanje u rad šestosjeda, četverosjeda... Pojavila se informacija da bi problema moglo biti zbog stubova koji su asimetrično postavljeni te nisu sigurni za skijaše.  

Načelnik općine Trnovo Ibro Berilo u izjavi za „Dnevni avaz“ kaže da će te navode provjeriti općinska komisija, koja je već bila na terenu i na osnovu čijeg mišljenja bi se trebala izdati upotrebna dozvola za lift.

- Naša komisija obišla je cijeli teren do vrha Bjelašnice i sada treba pregledati dokumentaciju. ZOI treba dostaviti i certifikate za sve što je urađeno na planinama. Ono što znam, data je upotrebna dozvola za struju, a u petak bi trebalo biti organizirano puštanje vode. U posljednja dva dana na terenu su postavljane korpe na liftovima - kazao je Berilo.

Dolazak inžinjera

Obećanje da će sve biti spremno do 16. decembra iz ZOI-a dali su i premjeru KS Elmedinu Konakoviću.

- Ono što trenutno znam je da su, navodno, došli inžinjeri koji će narednih dana pod teretom testirati sve žičare - rekao je Konaković.

Sezonska karta na akciji 390 KM 

Uprava ZOI-ja je, na insistiranje Vlade, korigirala svoj cjenovnik. Prema tome, pojedinačna karta košta 7 KM, a dnevna od 8 do 16 sati 30 KM. Sezonska karta za korištenje žičara i liftova košta 690 KM, a do 10. decembra na akciji se može kupiti za 390 maraka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.