SARAJEVO

Trotoari okovani ledom: Sarajlije negoduju zbog poledice i strahuju za svoju sigurnost

Poledica na trotoarima: Pješacima otežano kretanje

L. ŠABIĆ - N. ĆOSIĆ

7.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Trotoari u skoro svim gradskim ulicama i jučer su zbog niskih temperatura bili okovani ledom. Osim toga, mnogi su neočišćeni od snijega i neprohodni. Zbog vrlo loših uvjeta za kretanje, u Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS tokom jučerašnjeg dana javilo se 12 pacijenata koji su zadobili povrede usljed pada. 


Posipanje soli

Prema riječima Mirze Ramića, portparola preduzeća “Rad“, njihove ekipe i jučer su bile na terenu i posipale so u cilju sprečavanja poledice na glavnim saobraćajnicama i trotoarima.  

- Na terenu je bilo 145 radnika i imali smo otprilike 80 posto očišćenih trotoara, mostova i stepeništa, a mi ćemo se potruditi da uskoro sve očistimo - kazao je Ramić te dodao da građani trebaju čistiti ispred svojih poslovnih ili stambenih prostora i da snijeg ne ostavljaju na glavnoj saobraćajnici.

Građani, međutim, nisu zadovoljni čišćenjem, prije svega, trotoara, jer su mnogi još pod snijegom i ledom.

- Katastrofa... Glavne ulice su i očišćene, s obzirom na to da su prometne, ali sporedne i trotoari nisu uopće. Cijeli dan je trebao da se ulice prvog prioriteta očiste, a slobodno mogu reći da nam je veći spas što je snijeg prestao padati nego što su zimske službe očistile - kazao je Emir Huremović.

Zakonska obaveza

Prilaz ispred Srednje mašinske tehničke škole slabo je očišćen, poledica zauzima veliku površinu, što predstavlja opasnost za učenike i profesore. Veliki broj parkinga u naseljima Grbavica, Socijalno, Pofalići i Malta nije očišćen, a zbog opasnosti od pada ledenica s krovova na mnogim zgradama zalijepljena su upozorenja.

- Led i poledica predstavljaju opasnost za nas, pješake, i mislim da radnici zimskih službi trebaju izaći na teren lopatama to ukloniti. Također, i mi, građani, trebamo priteći u pomoć. Naročito pažnja treba da se obrati na škole - rekao je Muzafer Divović.

Situacija alarmantna  

Na Malti smo sreli sugrađanku Jasminu Fazlibašić, koja nam se požalila na visinu leda i snijega. Zbog toga je, kako kaže, dok je prelazila ulicu, zamalo pala i povrijedila se.  

- Najviše strahujem za starije, koji nemaju snage da dobro balansiraju dok hodaju po poledici. Situacija je najviše alarmantna na stepeništima - kazala je Fazlibašić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.