SARAJEVO

Posljednji potez ViK-a izazvao ogorčenje među Sarajlijama: Tjeraju građane da kupuju nove vodomjere iako imaju ispravne

Građani tvrde da su njihovi mjerači ispravni

A. Na.

8.12.2017

Građani koji su prije nekoliko mjeseci na kućne adrese dobili obavijest iz „Vodovoda i kanalizacije“ (ViK) da zbog prestanka rada daljinskog očitavanja moraju zamijeniti postojeće vodomjere, ostali su iznenađeni posljednjim potezom Uprave ovog preduzeća. 


Potrošnja vode

Svi oni koji su se oglušili na naredbu iz ViK-a, a mahom su to penzioneri koji jedva spajaju kraj s krajem, bez ikakvog obavještenja prebačeni su na zajednički vodomjer, odnosno zajedničku potrošnju. Zato su im već ovaj mjesec stigli znatno viši računi i, umjesto dosadašnjih sedam maraka, plaćaju i do 65 KM. 

- S obzirom na to da imam malu penziju, nisam bio u mogućnosti da ponovo izdvojim 600 KM za kupovinu i ugradnju novog vodomjera, a postojeći je star pet godina. Iz ViK-a očigledno žele da njihovi radnici iz toplih kancelarija očitavaju potrošnju vode da se ne bi zamarali izlaskom na teren. To je sramotno! Bojim se da će opet za nekoliko godina reći da moramo mijenjati i ovaj vodomjer jer postoji bolji - kazao nam je ogorčeni penzioner s Grbavice.

Potrošena baterija

Iz preduzeća ViK pojašnjavaju da su vlasnici po zakonu dužni zamijeniti neispravne vodomjere zbog potrošene baterije, nemogućnosti očitavanja...

- Problem s ovim vodomjerima je u prestanku rada daljinskog očitavanja. Inače, postojeće vodomjere je moguće i baždariti, ali su zbog prestanka rada daljinskog očitavanja neupotrebljivi - kazali su iz ViK-a.

Muminović: Moram pozajmiti novac 

Kako nam je kazao sugrađanin Abdulah Muminović, zbog odluke ViK-a primoran je od rodbine da pozajmljuje novac da bi kupio mehanički ili digitalni vodomjer, jer nema novca da plaća visoke račune.

- Bojim se da će i tad negodovati jer će morati dolaziti na kućnu adresu i ulaziti u stan da vide potrošnju - ističe Muminović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.