SARAJEVO

Medicinari, prosvjetari i državni službenici žele novac, a ne kupon

Radnici traže da sami odlučuju kako će se voziti do posla

A. TABAK

8.12.2017

Uredba Vlade KS kojom se nalaže da uposlenici javnih preduzeća, ustanova, zavoda, umjesto novca, dobivaju kupon GRAS-a naišla je na burne reakcije sindikalista. Tako su jučer, nakon prosvjetara i medicinara, koji, umjesto kupona, od poslodavca traže da im uplati novac za javni prijevoz, reagirali i državni službenici. Svi žele samo jedno, a to je pravo da sami odluče hoće li uzeti novac ili kupon za prijevoz.

Privremena mjera

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika KS Elvis Zornić kazao nam je da su se na ovaj potez odlučili zbog toga što je većina državnih službenika primorana preprodavati kupon jer vozila GRAS-a neredovno saobraćaju i ne pokrivaju cijeli Kanton.

Selimić: Privremena mjera

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika KS Edo Selimić rekao je da će u ponedjeljak održati sastanak na kome će članovi Sindikata donijeti odluku o tome šta dalje.

- Uredba je diletantski donesena. Vidjet ćemo hoćemo li se odlučiti na bojkot, da ne uzimamo karte nikako. Moguće je i da ćemo pokušati na sudu oboriti ovu uredbu i tražiti privremenu mjeru da se obustavi njena primjena dok sud ne odluči ko je u pravu - istakao je Selimić.

Oštrija reakcija


Sivro: Podrška Sindikata

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja, kazao je da već dobivaju zahtjeve da Sindikat oštrije reagira i zaštiti profesore, nastavnike...

- Bojim se da će 10 škola iz Hadžića i Ilijaša tražiti organiziranje protesta. Sindikat će ih u tome podržati - poručio je Sivro.

Fišo: Uredba je na snazi, nema izmjena 

Ministar saobraćaja KS Mujo Fišo, koji je Vladi i predložio spornu uredbu, kazao je da građani plaćaju zdravstveno osiguranje bez obzira na to posjećuju li ljekara te da je opravdano da medicinari kupuju GRAS-ovu kartu.

- Uredba je na snazi, izmjena nema, a ko je ne bude poštivao, postoje sankcije. Uputio sam i dopis Kantonalnoj inspekciji da se izvrši kontrola svih institucija i budžetskih korisnika - rekao je Fišo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.