SARAJEVO

Zdravstveni radnici: Želimo sami odlučivati hoćemo li kupon ili novac

Uposlenici javnih preduzeća ne žele da im se nameće GRAS-ov kupon

A. TABAK

12.12.2017

Zdravstveni radnici u KS kategorično se protive tome da se u njihovo ime odlučuje hoće li uzimati GRAS-ov kupon ili dobivati novac za prijevoz. Smatraju da uredba koju je Vlada KS donijela, a prema kojoj je svim kantonalnim ustanovama, zavodima, preduzećima naloženo da svojim radnicima daju kupone GRAS-a umjesto novca za prijevoz, nezakonita i da je treba staviti van snage te uposlenicima dati slobodu izbora. 

Zakonsko uporište

Iz tog razloga Sindikat zdravstvenih radnika KS jučer je održao sastanak Glavnog odbora na kojem su odlučili poslati uputstvo predsjednicima osnovnih i sindikalnih organizacija kojim će se obratiti svojim direktorima.

Kako je za „Avaz“ kazao predsjednik Sindikata Edo Selimić, u uputstvu su navedene stvari koje pokazuju da Vlada KS nema zakonsko uporište za donošenje uredbe.

Selimić dodaje da će u Zavodu za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a raditi kao i do sada, davati radnicima slobodu izbora.

Javne nabavke

- I dok se ne provede procedura javnih nabavki, oni će nastaviti kao do sada, uposlenici će birati hoće li kartu ili novac. Također, imamo informaciju i da Klinički centar Univerziteta u Sarajevu svojim uposlenicima daje novac, a ne kartu, što je za nas neprihvatljivo. Ovo je poigravanje vlasti ostatkom u zdravstvu. Ako je najvećoj zdravstvenoj ustanovi, koja se finansira novcem KS, omogućeno da bira kartu ili novac, ne znam zašto ne bi bilo i ostalima - kazao je Selimić.

Selimić: Uputstvo predsjednicima


Zaključak Glavnog odbora 

Ističe da je Glavni odbor donio zaključak koji će uputiti prema Vladi FBiH da se uredba stavi van snage. Ukoliko se donesena uredba ne stavi van snage, uposlenici zdravstva KS najavljuju tužbu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.