SARAJEVO

Vlada KS utvrdila Nacrt programa rada za narednu godinu

Fena

12.12.2017

Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila Nacrt programa rada za narednu godinu, a primarni cilj i zadatak je da u aktuelnom trenutku koristeći sva raspoloživa sredstva, šanse i resurse nastavi s pokretanjem pozitivnih privrednih procesa.

Primarno, u turizmu, metalskoj industriji, IT sektoru jer se i dalje u ovim oblastima na godišnjem nivou u KS bilježi značajan porast zapošljavanja i bruto društvenog proizvoda (BDP).

Kako je na sjednici Vlade KS danas istaknuto, opšte smjernice rada ove Vlade i dalje će biti pravda, beskompromisna borba protiv korupcije i kriminala, transparentnost, objektivan pristup rješavanju problema, javni interes i interes građana prije ličnih i stranačkih interesa, kao i kontinuirana podrška procesima koji proizvode nove vrijednosti.

S tim u vezi, jedan od bitnih prioriteta u narednoj godini bit će i zaštita domaćih kompanija i proizvoda, te stvaranje povoljnijeg ambijenta za njihov razvoj i pozicioniranje kao i povoljnih uvjeta za plasman njihovih proizvoda.

Pozitivne poruke koje je BiH ranije dobila iz Bruxellesa i pružena ruka Evropske unije kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju dobre su osnove jer pružaju mogućnosti da koristeći se tim prilikama ekonomiju naše zemlje pokrenemo u pozitivnom pravcu.

Narednih dana Kolegij Skupštine KS će oslanjajući se i na Vladin nacrt programa rada pripremiti i svoj prijedlog programa rada, a njegovo usvajanje očekuje se na narednom skupštinskom zasjedanju.

Rukovodeći se pomenutim opredjeljenjima, ali i pruženim mogućnostima, Vlada je odobrila realizaciju projekta „Podrška malim i srednjim preduzećima (MSP) s područja KS u svrhu jačanja ljudskih kapaciteta za uspješno pisanje, apliciranje i upravljanje EU projektima“, dok je za implementaciju projekta zadužena SERDA, saopćeno je iz Press službe KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.