SARAJEVO

Hoće li zdravstveni radnici ponovo u štrajk

Ukoliko Vlada ne prihvati zahtjeve, Sindikat najavljuje štrajk „nedoktora“

Piše: A. TABAK

13.12.2017

Na osnovu nedavno potpisanog kolektivnog ugovora s Vladom KS, kojim je prekinut štrajk, predstavnici Sindikata zdravstvenih radnika pokrenuli su inicijativu kojom traže povećanje koeficijenta satnice svim uposlenicima u zdravstvu, a ne samo doktorima, kako je to urađeno. 

Planiraju tužbu

Predsjednik Sindikata Edo Selimić kazao je da je takav stav dogovoren na posljednjoj sjednici Glavnog odbora Sindikata. Dogovoreno je da će se boriti za povećanje koeficijenta satnice svim uposlenicima.

- Nije uredu da se nekome podigne koeficijent satnice rada u istoj grani djelatnosti zdravstva, a drugima ne. Mi tražimo povećanje koeficijenta svima, a ne samo ljekarima, kako je to urađeno. Ako vlast to ne prihvati u roku od 30 dana, do 7. januara slijedi mirenje, a, ako to ne uspije, onda se ide u generalni štrajk „nedoktora“ - rekao je Selimić.

Ističe da se radi o klasičnoj diskriminaciji te da zbog toga planiraju tužbu po Zakonu o diskriminaciji, koju će, kako kaže, dokazati na sudu.

Selimić: Borit ćemo se za prava

S druge strane, ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj kazala nam je da je tokom nedavnih pregovora izričit stav Sindikata zdravstvenih radnika bio da se ne mijenjaju koeficijenti te da se u kolektivnom ugovoru zadrže postojeći.

Medicinske sestre

- Iako sam ja, kao i drugi predstavnici Vlade, smatrala da su, prema postojećem ugovoru, ljekari bili potcijenjeni i mislili smo im povećati koeficijent, Selimić je insistirao da se koeficijenti ne mijenjaju, što smo mi ispoštovali. Sada se Sindikat buni zašto su povećani koeficijenti ljekarima jer je time povećana razlika između plaće ljekara i plaće srednjih i viših medicinskih sestara i tehničara - rekla je Ademaj.

Ademaj: Ispoštovali smo Sindikat

Mijenjanje kolektivnog ugovora

Ademaj je kazala da je predsjednik Sindikata Selimić uputio dopis u kojem traži nove pregovore i mijenjanje postojećeg kolektivnog ugovora.

- Ovo nije korektno. Mi se još spram toga nismo odredili. Ovo pitanje iznijet ću na sjednici Vlade i vidjeti i hoćemo li ponovo ići u nove pregovore - rekla je Ademaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.