SARAJEVO

Nakon pisanja „Avaza“ „Parku“ pristiže pomoć: Grad će biti ljepše okićen nego prethodnih godina

Ulica Maršala Tita: Stara „Parkova“ dekoracija trebala bi biti obogaćena ( M. Kadrić)

Piše: A. N. - L. Š.

14.12.2017

Unazad sedam godina preduzeće „Park“ jednim te istim nakitom pred blagdane ukrašava centralne gradske ulice i trgove! Što je više nego sramotno ako se uzme u obzir činjenica da će bh. metropolu samo za novogodišnje praznike posjetiti više 100.000 građana i turista. Dešavalo se i to da su za vrijeme bajramskih blagdana „parkovci“ grad ukrasili novogodišnjim rekvizitima. A zašto je tako, govori podatak da za ove namjene od svih institucija izdvaja samo Vlada KS, i to 80.000 KM godišnje.

Veseliji grad

Sablasnu sliku iz našeg grada, pogotovo u staroj jezgri grada, u posljednji trenutak pokušat će spasiti općinske vlasti.

- U toku je realizacija projekta “Ljepši i veseliji Stari Grad - Zimska turistička sezona u srcu Sarajeva”. U sklopu toga bit će postavljena dekoracija koja će biti isporučena ove sedmice, a krasit će ulice Ferhadiju, Štrosmajerovu, Sarači, Mula-Mustafe Bašeskije, Zelenih beretki, ispred Katedrale - na Trgu fra Grge Martića i na Baščaršijskom trgu - kazali su iz starogradske općine.

Na vapaje iz „Parka“ neće se oglušiti ni Općina Vogošća, koja do sada nije imala praksu izdvajati novac za ukrašavanje grada.

Pomoć Vogošće

- S obzirom na to da “Park” raspolaže skromnim i jednoličnim nakitom za ukrašavanje, Općina Vogošća pokrenula je aktivnosti oko nabavke dodatnog nakita - rekli su iz Općine.

Gradska uprava, kako je rekao gradonačelnik Abdulah Skaka, pokušat će u posljednjem trenu naći novac u budžetu za ovu namjenu. U slučaju da to ne uspiju u 2018. godini, izdvojit će 200.000 KM za ukrašavanje grada za novogodišnje i božićne praznike.

Ledena čarolija 

Općina Novo Sarajevo nije planirala izdvajati novac za ukrašavanje grada u periodu novogodišnjih praznika, to je nadležnost „Parka“.

- Svake godine izdvajamo dodatna sredstva za „Park“ za uređenje parkovskih površina, a koji ne uključuje redovne radove iz programa održavanja javnih zelenih i rekreativnih površina KS. I ove zime Općina će realizirati projekt „Ledena čarolija“ na Vilsonovom šetalištu - kazali su iz Općine.

Riječ građana

Mirza Ahmetović | Mujo Hamzić | Amra Tihić

Mirza Ahmetović

- Za svaki praznik naš grad je okićen istim ukrasima. Trebalo bi posvetiti više pažnje takvim stvarima, ipak je ovo glavni grad i nije uredu da su ukrasi stalno isti.

Mujo Hamzić

- Ovaj grad treba jedno veliko osvježenje. Ukrasi su solidni, ali mislim da to može puno bolje. Osim ukrasa, grad je veoma prljav i smeće je na svakom koraku.

Amra Tihić

- Gradske ulice okićene su u skladu s finansijskim mogućnostima. Ni prošlih godina nije bilo bolje, pa ni ove ne možemo očekivati nešto više.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.