SARAJEVO

Podaci pokazuju da se broj ataka smanjio: Prošlog mjeseca psi lutalice napali i izgrizli 37 građana

Psi lutalice na Trgu djece Sarajeva česta slika

Piše: A. NALO

14.12.2017

Prošlog mjeseca na gradskim ulicama napadnuto je i izgrizeno 37 građana, kazala je za „Dnevni avaz“ Sena Softić-Taljanović, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS. Prema njenim riječima, lani je taj broj u istom periodu, dakle u novembru, bio čak 47.

Ljekarski timovi

- Prema našoj evidenciji, broj ugriza se smanjuje, ali ne u onolikom broju u kojem bismo mi to željeli. Ljekarski timovi imaju jednu do dvije intervencije dnevno. Naš savjet je da, ako psi nisu pod kontrolom doktora s Veterinarskog fakulteta, pacijenti koji budu napadnuti i ugrizeni prvu pomoć potraže u najbližoj ambulanti, da se rana hirurški obradi te da se dobiju antibiotik i antitetanus - kazala je Softić-Taljanović.

U suprotnom, ako se, pak, radi o težim povredama, prva adresa je Hitna pomoć, zatim Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) ili Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“.

Sterilne gaze

- Nedavno smo imali jedan takav slučaj, a radi se o dječaku iz Hadžića koji je imao ozljede ispod pazuha, pokidane mišiće... Upućen je na KCUS jer je bilo posla za plastične hirurge. Kod ugriza s obimnim krvarenjem potrebno je na ranu staviti sterilnu gazu ili krpu - rekla je Softić-Taljanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.