SARAJEVO

Gužve i dalje ostaju na jednoj od najgorih raskrsnica u gradu

Jedna od najgorih raskrsnica u gradu: Velika frekvencija vozila

Piše: I. BANDIĆ

16.12.2017

Izgradnja kružnog toka na raskršću Tešanjske i Kranjčevićeve ulice na Marindvoru se već nekoliko godina nametala kao najbolje rješenje da se barem djelimično smanje saobraćajne gužve. Iako je Općinsko vijeće Centar sredinom godine podržalo inicijativu, na posljednjoj redovnoj sjednici rečeno je da izgradnja kružnog toka ipak nije moguća. Razlog za to je, navodno, različita nivelacija priključnih saobraćajnica Tešanjske i Kranjčevićeve ulice, u kojoj postoji jedan semafor. 

Česte gužve i na semaforu u Kranjčevićevoj ulici

Niz prednosti

Da je generalno stanovište stručnjaka iz oblasti saobraćaja pozitivno u vezi s izgradnjom kružnih tokova, za "Avaz" je potvrdio i Ševal Kovačević.

- Kružne tokove potrebno je graditi u naseljima i velikim gradovima gdje god je to moguće, naročito tamo gdje je veća frekvencija saobraćaja. Oni imaju niz prednosti u odnosu na semafore, koji su dobro rješenje, ali tu često dolazi do zasićenja pa oni vremenom postaju prepreka - ističe Kovačević.

Što se lokacije u naselju Marindvor tiče, Kovačević je uvjeren da Direkcija za puteve i Ministarstvo saobraćaja KS, zajedno s Općinom Centar, mogu pronaći rješenje kojim bi se smanjile gužve i spriječile skoro svakodnevne nesreće.


Kovačević: Više kružnih tokova

Bez odgovora

Iako smo u nekoliko navrata pokušali kontaktirati ministra saobraćaja Muju Fišu, on nije odgovarao na naše pozive te je ostalo nejasno šta planiraju uraditi da riješe problem jedne od najgorih raskrsnica u gradu.


Riječ građana:

Ujkan Turković:

- Saobraćaj je gust u naselju, naročito poslije četiri sata. Kružni tok je neophodan.

Sead Alijagić:

- Podržavam postavljanje semafora na ovoj lokaciji. To bi riješilo problem gužvi.

Hafiz Kurtović:

- Kružni tok je dobro rješenje. Bolji je od semafora jer se vozila manje zadržavaju.

Ujkan Turković

Sead Alijagić

Hafiz Kurtović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.