SARAJEVO

Od 1. januara velike promjene u preduzeću, ukidaju se neki sektori: GRAS više ne vozi na dženaze

GRAS: Neće više iznajmljivati autobuse i minibuse

Piše: A. TABAK

17.12.2017

Zbog lošeg poslovanja i velikih gubitaka Turistička poslovnica GRAS-a i restoran u krugu firme, u kojem su se do sada hranili uposlenici, trebali bi biti ukinuti od 1. januara naredne godine. To je za „Avaz“ jučer potvrdio privremeni upravitelj GRAS-a Haris Gušić, kazavši da je ostalo još samo da Skupština prihvati ove prijedloge, koje je Vlada već usvojila.

Kontrola karata

- Turistička poslovnica, koja izdaje putne aranžmane, iznajmljuje autobuse za dženaze i druge događaje, posluje s gubicima, zbog čega je ukidamo. Radnicima ćemo ponuditi nove ugovore na drugim radnim mjestima jer su nam potrebni uposlenici u kontroli karata. Ako ih prihvate, bit će primljeni, ako ne, to ćemo riješiti na način da im dokupimo staž ili da se prekvalificiraju za vozača tramvaja ili trolejbusa - rekao je Gušić.

Kada je u pitanju restoran, ističe da već dugi niz godina posluje s gubicima te da se svega 20 uposlenika tu hrani. Ističe da će i radnicima restorana biti ponuđen prelazak na drugo radno mjesto.


Gušić: Radnicima novi ugovori

Da bi GRAS izašao na zelenu granu, Gušić nam je kazao da planira raspisati i javni poziv za izdavanje stanice tehničkog pregleda u krugu firme i stanice koja se nalazi na terminalu trolejbusa.

Pregled vozila

- U javnom pozivu koji ćemo raspisati bit će pod obavezno da se preuzmu naši radnici. Također, onaj ko zakupi stanice imat će obavezu i da vrši pregled GRAS-ovih vozila - kazao je Gušić.

Ističe da je tražio ukidanje i nekih radnih mjesta, što mu je Vlada odobrila, a riječ je o radnim mjestima šefova i rukovodilaca u administraciji koji imaju visoke plaće.

Centar preuzima kosi lift 

Gušić ističe da će Općina Centar preuzeti kosi lift te da su iz Općine kazali da bi možda i preuzeli jedan dio GRAS-ovih uposlenika. Ostalim radnicima će, također, biti ponuđeno novo radno mjesto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.