SARAJEVO

Savjeti ljekara građanima: Kako prevenirati gripu

Najviše pacijenata se žali na malaksalost i bolove u kostima

L. ŠABIĆ

20.12.2017

Čekaonice domova zdravlja proteklih dana, kako smo se uvjerili, pune su pacijenata, što je i očekivano budući da je sezona gripe i prehlade. Savjete građanima kako da preveniraju gripu i prehladu dali su iz područne ambulante Doma zdravlja „Omer Maslić“. 

Topli napici

Specijalista porodične medicine Alma Numanović-Mulaosmanović kaže da oni koji su već prehlađeni i gripozni trebaju odmarati, sjediti u kući, piti tople napitke, unositi što više vitamina C i jesti kupus, krastavce...

Građani često miješaju prehladu i gripu, a to je važno razlikovati zbog terapije. Doktorica naglašava i to da je u proteklom periodu zabilježen veliki odziv građana za vakcinaciju rizičnih grupa, što je vrlo bitno.


Numanović-Mulaosmanović pregleda pacijente

- Prehlada traje do sedam dana, a njeni simptomi su curenje iz nosa, kašalj, povišena temperatura do 38 stepeni. Ako simptomi traju duže i dođe do naglog porasta temperature s bolovima u mišićima, opće slabosti, onda je u pitanju gripa. U tom slučaju se treba javiti doktoru - rekla je Numanović-Mulaosmanović i dodala da se pacijenti s gripom najviše žale na malaksalost i bolove u kostima.

Redovan pregled

Sugrađanka Nejra Karavdić kazala je da redovno ide na pregled.

- Ukoliko primijetim neke od simptoma prehlade, odmah djelujem. Jedem što više povrća i pijem puno tečnosti. Redovno idem na pregled i smatram da treba voditi računa o zdravlju i na vrijeme reagirati - istakla je Karavdić.

Redovno prati ruke 

- Važno je naglasiti da antibiotike treba izbjegavati jer oni nisu za virusne infekcije. Treba ih iskoristiti samo kod rijetkih bakterijskih komplikacija, kao što su upala sinusa, pluća ili infekcija uha. Najbitnije je voditi računa o redovnom pranju ruku i boravku u prozračenim prostorijama. Osobe koje su prehlađene trebaju uvijek kihati ili kašljati u papirnu maramicu i zatim ju baciti - rekla je Numanović-Mulaosmanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.