SARAJEVO

Najavljena konkretna pomoć istanbulskog vodovoda ViK- u

Fena

22.12.2017

Rješavanje pitanja gubitaka vode u cjevovodima te rekonstrukcija vodovodnog sistema, bile su glavne teme o kojima su danas razgovarali premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i v. d. direktorice "Vodovoda i kanalizacije" (ViK) Azre Muzur sa predstavnicima istanbulskog vodovoda (ISK), koje je predvodio njihov direktor Vejsel Daglar (Veysel Dağlar). 

- Situacija sa vodosnabdijevanjem u protekla dva mjeseca se poboljšala, čemu je doprinijelo intenziviranje aktivnosti na popravkama kvarova na vodovodnoj mreži. Ali to ne znači da smo riješili sve probleme, pa nam je i potrebna svaka vrsta stručne pomoći - kazao je Konaković.

Predstavnici istanbulskog vodovoda u Sarajevu borave već dva dana i imali su priliku i na terenu da se upoznaju o svemu onome što trenutno rade uposlenici ViK-a.

- Kanton Sarajevo je jedna od regija koja spada u najbogatije po kvalitetu podzemnih i nadzemnih voda, ali te gubitke treba što prije smanjiti - kazao je Daglar te naveo da je zbog toga potrebno napraviti brane ili bazene u kojima bi se ta izuzetno kvalitetna voda čuvala.

Prema njegovim riječima, od ukupno 1.200 km vodovodne mreže, zahvaljujući preduzeću ViK, obnovljeno je 200, što znači da posla ima još te da su oni spremni napraviti projekte i pomoći opravci tih zastarjelih cijevi, koje dodatno usporavaju protok vode.

Direktorica Muzur je kazala kako se trenutno vrše rekonstrukcije tri lagune i dva vodozahvata na rijeci Bosni. Najavila je i da su realizacijom kreditnih sredstava EBRD-a planirali i obnovu tri velike pumpne stanice te provođenje pilot-projekta u naselju Dobrinja.

Nakon što danas, poslije jučerašnjeg obilaska najstarijeg izvorišta "Mošćanice" i pumpne stanice "Centar", obiđu "Vrelo Bosne" i filter postrojenja na "Bačevu", predstavnici ISK-a napravit će projekt, kako bi doprinijeli rješavanju gubitaka vode u vodovodnoj mreži.

U delegaciji istanbulskog vodovoda, pored direktora Daglara, bili su glavni inženjer Cemalettin Kaleli, direktor za nadzor i upravljanje u dijelu vodovoda Džihan Danišmaz (Cihan Danışmaz), te zamjenik turskog ambasadora Halil Umit Čemaloglu (Cemaloğlu), saopćeno je iz Pres-službe KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.