SARAJEVO

Kako je Štrosmajerova ulica mijenjala izgled kroz vrijeme

Izgled Štrosmajerove ulice danas

N. ĆOSIĆ

24.12.2017

Ulica Štrosmajerova u strogom centru grada, koja povezuje ulice Branilaca Sarajeva i Ferhadiju, naredne godine trebala bi biti u novom ruhu. U okviru projekta „Galerija na otvorenom“, u ulici će biti zasađeno drveće, imat će park i bit će natkrivena staklom. 

Privredna zona


Ulica je nekad bila privredna i saobraćajna zona

Pedesetih je godina, inače, ova ulica bila privredna zona nekad poznatih firmi ''Sport'', ''Jugoplastika'', ''Borovo'' i ''Varteks''.

Prema riječima Mufida Garibije, arhitekte i dobrog poznavaoca historije grada, to je bila jedna od najljepših ulica jer su je gradili i projektirali austrougarski arhitekti, istovremeno kada i Katedralu.

- Osim toga što je to bila privredna zona, također je bila i saobraćajna. Na trgu ispred Katedrale su se okretali automobili i čuveni autobus „četrnaeska“. Kafana nije bilo - kazao je Garibija.

Pred Zimske olimpijske igre, krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ukinut je saobraćaj i ona postaje pješačka zona te dolazi do revitalizacije ulice.

Budući projekt predviđa podzemne galerije s drvećem

Urbanistički plan

- Postavljaju se klupe kroz sredinu sa zelenilom. Nakon agresije na BiH radi se novi urbanistički plan i bašte kafića se stavljaju kroz sredinu Štrosmajerove. To ruglo je skinuto 2015. godine - rekao je Garibija.

Staklena platforma 

Ploče na šetalištu u budućem izgledu Štrosmajerove bit će načinjene od granita. Bit će postavljene kante za smeće, viseća rasvjeta i staklena platforma, koja će dijeliti galeriju od nivoa šetališta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.